Hack treft Franse zender TV5 in het hart
De Franse zender TV5 zendt weer uit volgens de normale programmering. Bijna een dag kampte de zender met de gevolgen van een cyberaanval, maar sinds iets na 18.00 uur op donderdag lopen de uitzendingen weer normaal.
In de middag had de redactie alweer controle over de website, die ook door het CyberCaliphate was gehackt. Op de televisie duurde het een paar uur langer, voordat de problemen verholpen waren.
De cyberaanval door de groep ”CyberCaliphate” op de internationale Franse zender TV5 van woensdagavond heeft de omroep voor grote problemen gesteld. Directeur Yves Bigot zei dat de aanval „zonder precedent is in de geschiedenis van de televisie”. De Franse regering neemt de hack ook uiterst hoog op. „Alles wordt in het werk gesteld om de daders op te sporen en te bestraffen, de uitzendingen te hervatten en te voorkomen dat dergelijke aanvallen door cyberterroristen de vrijheid van meningsuiting in de toekomst opnieuw kunnen bedreigen”, zei minister van Buitenlandse Zaken Laurent Fabius.
De daders maakten duidelijk dat ze zich verwant voelen aan de extremistische beweging Islamitische Staat (IS). Op de website en de Facebookpagina van TV5 plaatsten ze onder meer propagandavideo’s en persoonsgegevens van mensen die volgens hen familie zijn van Franse militairen die deelnemen aan de strijd tegen IS in Irak.
Bovenaan de pagina was enige tijd een foto van een gemaskerde man te zien met de tekst „CyberCaliphate” en „Je suIS IS”, een verwijzing naar het motto „Je suis Charlie” dat na de aanslag op het tijdschrift Charlie Hebdo veelvuldig te horen was.
Waarvandaan de hackers handelen, moet nog blijken. Wel is volgens de zender en de autoriteiten duidelijk dat hun actie zeer gecoördineerd was: in korte tijd viel het ene na het andere medium van TV5 in handen van de „cyberterroristen”.
„TV5 in het hart geraakt”, kopte de redactie toen ze de controle over de website eenmaal terug had. De vrees is dat de daders ook pogingen zullen wagen om andere media tijdelijk over te nemen. Minister van Cultuur Fleur Pellerin riep in allerijl bestuurders van grote Franse media bijeen om de risico’s te bespreken.