Politiek

„We vragen een herder en krijgen een poedel”

DEN HAAG (ANP). De Tweede Kamer wil dat het kabinet meer doet om ICT-projecten in goede banen te leiden. Zo komt er wel een nieuw bureau dat grotere automatiseringsplannen moet toetsen, maar volgens het parlement krijgt dit te weinig invloed. „We vragen een Duitse herder maar we krijgen een poedel”, zei Mona Keijzer van het CDA.

8 April 2015 12:20Gewijzigd op 15 November 2020 17:59

Alle partijen uitten woensdag hun ongenoegen tijdens een debat over het rapport dat de commissie-Elias schreef over de vele flaters met ICT-projecten. Daardoor heeft de overheid miljarden verspild.

De Tweede Kamer omarmde eind vorig jaar de 34 aanbevelingen die VVD’er Ton Elias en zijn commissieleden deden. De commissie wil dat het nieuwe bureau (BIT) onder de premier komt, maar het kabinet wil het onder de minister van Wonen en Rijksdienst plaatsen. Coalitiefracties VVD en PvdA steunen dat laatste. Ze willen nog wel van minister Stef Blok (Rijksdienst) horen dat het BIT dan onafhankelijk en deskundig kan opereren.

En daar zit nu precies het pijnpunt, vinden D66, CDA en SP. Zij vinden het onjuist dat de nieuwe waakhond onder leiding komt van de hoogste ICT-ambtenaar van het Rijk. „Een ambtenaar is niet onafhankelijk. Die voert beleid uit dat door de politiek is vastgesteld”, hield Kees Verhoeven van D66 hun voor.

Uit het rapport van Elias blijkt dat de politiek vaak automatiseringsplannen doordrukte die technisch lastig waren te realiseren. ICT-bedrijven voerden de klussen weliswaar uit, maar het duurde vaak langer en het werd veel duurder. De overheid is zelf te weinig deskundig om weerwoord te bieden.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer