Politiek

Bezorgdheid om overhaaste komst downtest

APELDOORN. De Stichting Down Syndroom is vuurbang dat minister Schippers (VWS) ziekenhuizen te overhaast toestemming gaat geven voor een zogeheten downtest. Dit is een bloedtest voor zwangere vrouwen die de kans op de geboorte van een kind met het syndroom van Down voorspelt.

Redactie binnenland
7 April 2015 11:59Gewijzigd op 15 November 2020 17:58
De reizende expositie Down’s Upside staat momenteel in het centrum van Zeist. De foto’s van kinderen met het syndroom van Down zijn gemaakt door Mevrouw Fluitekruidje, ofwel Eva Snoijink. Foto fluitekruidje.nl
De reizende expositie Down’s Upside staat momenteel in het centrum van Zeist. De foto’s van kinderen met het syndroom van Down zijn gemaakt door Mevrouw Fluitekruidje, ofwel Eva Snoijink. Foto fluitekruidje.nl

Dat liet directeur R. Lamberts van de stichting maandag weten.

Ziekenhuizen mogen de downtest sinds 1 april vorig jaar al aanbieden, maar dan alleen aan zwangere vrouwen die daarvoor een soort basistest, de zogenaamde combinatietest, hebben ondergaan. Pas als hieruit blijkt dat het risico op een kind met downsyndroom groter is dan 1 op 200 mag de vrouw de nieuwe bloedtest, de zogeheten Niet Invasieve Prenatale Test (NIPT), ondergaan.

Toestemming om de NIPT af te nemen bij alle zwangere vrouwen wilden de Gezondheidsraad en minister Schippers (VWS) vorig jaar nog niet geven. Beiden oordeelden dat over de betrouwbaarheid van de NIPT nog te weinig kennis voorhanden was. In een artikel dat vorige week werd gepubliceerd in The New England Journal of Medicine omschrijven onderzoekers de test, na onderzoek bij 15.841 zwangere vrouwen in de VS, Europa en Canada, echter als voldoende betrouwbaar. De test wees uit dat 47 vrouwen uit deze groep zeer waarschijnlijk zouden bevallen van een kind met het syndroom van Down; dit bleek 38 keer correct te zijn.

Lamberts vreest dat Schippers en de Gezondheidsraad met verwijzing naar dit onderzoek nu snel „een vinkje” zullen zetten achter het criterium betrouwbaarheid. „Daar moet de focus echter niet als enige op gericht zijn. Ook de voorlichting die ouders krijgen over het syndroom van Down moet evenwichtig zijn. Schippers moet daar meer in investeren en mag pas groen licht geven als de kwaliteit van de voorlichting aantoonbaar verbeterd is.”

Die voorlichting moet zeker beter, vindt ook CU-Tweede Kamerlid Dik-Faber. „Maar zelfs als die op peil is, is het nog maar de vraag of we op zo’n uitgebreide schaal naar het syndroom van Down moeten speuren. Waarom willen we dat eigenlijk? En hoe voorkomen we dat ouders straks onder druk gaan kiezen voor de test en voor het laten afbreken van de zwangerschap?”


Zie ook:

Test op down geeft verkeerd signaal (Reformatorisch Dagblad, 25-11-2014)

„Kind met syndroom van Down moet welkom zijn” – interview met Carla Dik-Faber (CU) (Reformatorisch Dagblad, 11-11-2014)

Ziekenhuis biedt downtest al ruimer aan (Reformatorisch Dagblad, 08-12-2014)

Minister geeft toestemming voor gebruik downtest (Reformatorisch Dagblad, 17-12-2013)

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer