„Theologie moet uit haar schulp leren kruipen”
APELDOORN. Theologie zal zich alleen als wetenschap kunnen handhaven als zij interdisciplinair gaat samenwerken. Dat betoogt prof. dr. Frank A. van der Duyn Schouten zaterdag in het Reformatorisch Dagblad.
De rector magnificus van de Vrije Universiteit in Amsterdam constateert dat theologische opleidingen steeds meer worden gezien als opleidingen „die toegang geven tot het ‘beroep’ van leidinggevende binnen een geloofsgemeenschap.” Universiteiten trekken daaruit volgens hem de conclusie dat de academische opleiding theologie kan worden opgeheven.
Een belangrijke factor in die ontwikkeling is volgens de bestuurder dat wetenschap steeds meer draait om „meetgegevens”, en dat theologie die niet te bieden heeft. Ook andere wetenschapsgebieden als literatuurwetenschap, filosofie en geschiedenis hebben onder deze tendens te lijden, aldus Van der Duyn Schouten.
Als theologie van de universiteiten zou verdwijnen, zou dat volgens hem kwalijke gevolgen hebben. „Theologie buiten de wetenschap verstart, wetenschap zonder theologie wordt bijziend.” Theologen worden dan niet meer geconfronteerd met wat er speelt in de wetenschappen, maar die wetenschap zou dan op haar beurt ook een van de weinige disciplines verliezen „die het besef levend houden dat er meer is dan wat voor de mens met zijn zintuigen waarneembaar is”, stelt de rector.
Een oplossing ziet Van der Duyn Schouten in een diepgaander koppeling van onderwijs en onderzoek, waarbij het laatste dan „interdisciplinair” moet zijn. „Vele proefschriften zijn gewijd aan de studie van het commentaar van theoloog x op het werk van theoloog y, zonder enig rapport met een herkenbaar thema in kerk of maatschappij. Als de theologie een geloofwaardige positie binnen het geheel van de wetenschap voor zichzelf wil opeisen, zal ze uit haar disciplinaire schulp moeten kruipen.”