„Nederlands onder de maat? Dan geen studie aan universiteit”
UTRECHT. Hoogleraar Leo Lentz van de Universiteit Utrecht (UU) wil dat studenten de opleiding moeten beëindigen als ze na hun eerste studiejaar nog steeds niet goed Nederlands schrijven of spreken.
Dat meldde het Digitaal Universiteitsblad (DUB) woensdag. Lentz is leider van een recent opgerichte projectgroep die de taalvaardigheid van de UU-opleidingen rechten, Nederlands, farmacie, literatuurwetenschap en communicatie- en informatiewetenschappen gaat opkrikken.
Eerstejaarsstudenten krijgen vanaf september dit jaar taaltoetsen waarmee ze hun niveau kunnen bepalen. Ook gaan docenten van de vijf opleidingen in de reguliere cursussen aandacht besteden aan taalvaardigheidsaspecten. Verder moeten scholieren die in het voorjaar van 2016 langskomen voor een matchingsdag bij een van de vijf opleidingen met een zelftest hun taalniveau vaststellen. De taalwetenschapper hoopt dat degenen die hier slecht op scoren, gaan nadenken of ze wel op de universiteit thuishoren.
De gebrekkige beheersing van de Nederlandse taal is een groot probleem, licht de hoogleraar de maatregelen toe. „Te vaak wordt pas bij de bachelorscriptie duidelijk dat de taalvaardigheid van een student volstrekt onvoldoende is. Veel te laat, natuurlijk”, aldus Lentz.
De klacht van Lentz staat niet op zichzelf. In hetzelfde blad zei universiteitshoogleraar Frits van Oostrom een halfjaar geleden dat hij geregeld hoort dat werkgevers klagen dat jonge afgestudeerden slecht schrijven. „Het is in het belang van studenten zelf dat er iets verandert”, meent hij. „De universiteit hoeft echt niet allemaal AKO-winnaars te kweken, maar iedereen moet wel leren een helder en boeiend stuk te schrijven.”
Op de site van DUB oppert ”E. Jansen” dat het verstandig is om over dit probleem in gesprek te gaan met de vooropleidingen. Hij vraagt zich af hoe een leerling kan slagen aan het vwo zonder de taal machtig te zijn. ”Erik” vindt de discussie onzinnig, omdat de voertaal op universiteiten voornamelijk Engels is.
In De Telegraaf erkende Rik Vangangelt (Universiteitsraad UU) donderdag dat het taalniveau van veel studenten laag is. De student vindt het echter nog te vroeg om daar vergaande consequenties aan te verbinden. „Eerst maar eens voor goede begeleiding zorgen.”