Integriteitstoets voor bedrijven op komst
Diensten van de overheid die opdrachten aanbesteden, worden voortaan verplicht een integriteitstoets bij de gegadigden uit te voeren. Dit geldt voor bouwplannen, milieuprojecten en ict-opdrachten. Bij vermoeden van fraude moeten gegevens bij een speciaal bureau opgevraagd worden.
Dit heeft het kabinet vrijdag besloten op voorstel van de ministers Brinkhorst (Economische Zaken), Dekker (VROM) en Peijs (Verkeer). De nieuwe beleidsregels rond aanbestedingen zijn een gevolg van de parlementaire enquête naar bouwfraude. Aannemers hoeven niet bang te zijn dat bij de integriteitstoets ook prijsafspraken die vóór 1 januari 2003 zijn gemaakt, meewegen.
Het kabinet wil de nieuwe aanbestedingsregels in de toekomst uitbreiden naar andere sectoren en wil bovendien dat ook andere overheden ze gaan toepassen. Minister Dekker gaat hierover praten met de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG).
De parlementaire enquêtecommissie kwam in december 2002 met haar rapport over bouwfraude. Daaruit bleek dat vrijwel de hele sector zich schuldig had gemaakt aan ongeoorloofde prijsafspraken. Direct gingen er stemmen op om bedrijven die zich aan fraude schuldig hadden gemaakt op een zwarte lijst te plaatsen om ze zo uit te sluiten van overheidsopdrachten.
Dit stond echter op gespannen voet met Europese regels. Het kabinet ging dus op zoek naar andere manieren om frauderende bedrijven buitenspel te zetten. De nieuwe beleidsregels moeten daarin voorzien. Om te voorkomen dat bij aanbestedingen met twee maten kan worden gemeten, dienen de gegadigden een vragenformulier in te vullen. De aanbestedende diensten moeten daar vervolgens op eenzelfde manier mee omgaan.
De ministers Brinkhorst en Dekker onthulden gisteren tijdens overleg in de Tweede Kamer de hoofdlijnen van de beleidsregels, die het kabinet vandaag heeft vastgesteld. De Tweede Kamer bleek zich in de aanpak te kunnen vinden.
Tijdens het overleg kwam gisteren niet de integriteit van ambtenaren aan de orde. Dat zal later gebeuren in een overleg met minister Donner van Justitie.
Minister Brinkhorst sprak in de Tweede Kamer respect en bewondering uit voor „klokkenluider” Bos, die als oud-werknemer van het bouwbedrijf Koop Tjuchem de zogeheten schaduwboekhouding van dat bedrijf onder de aandacht bracht. Dat mondde later uit in de parlementaire enquête. Bos heeft nog steeds geen nieuwe functie, aldus Brinkhorst, die van plan is met hem een gesprek te hebben.