Politiek

Kabinet: Beursgang ABN dit jaar nog mogelijk

DEN HAAG (ANP). Ondanks alle commotie rond ABN AMRO is een eerste stap in de verkoop van de staatsbank voor het einde van dit jaar nog steeds mogelijk. Premier Mark Rutte en minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem zeiden dat donderdag.

2 April 2015 14:56Gewijzigd op 15 November 2020 17:53
beeld ANP
beeld ANP

Het kabinet had vorige week een besluit zullen nemen over de beursgang van de in 2008 genationaliseerde bank, maar dat werd uitgesteld door minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem. Reden daarvoor was de onrust rond salarisverhogingen bij ABN AMRO.

Rutte sloot zich donderdag aan bij Dijsselbloem. „Er was een klimaat van onrust ontstaan rond ABN en er lagen de nodige Kamervragen.” Hij noemde het uitstel een „verstandig besluit”, de inmiddels teruggedraaide salarisverhogingen bij ABN noemde hij „maatschappelijk niet verstandig”.

Dijsselbloem kwam deze week onder vuur te liggen van de oppositie in de Tweede Kamer, maar Rutte ging pal voor hem staan. „Ik zou niet weten in dit dossier waar ik Jeroen Dijsselbloem verwijten zou moeten maken.” Rutte sprak ook zijn vertrouwen uit in ABN-topman Gerrit Zalm en de raad van commissarissen. „Het vertrouwen van het kabinet in de top van de bank is onverminderd groot.”

Rutte legde net als Dijsselbloem uit dat de salarisverhoging voor zes topbestuurders bij ABN wettelijk in orde was. De staat had als enige aandeelhouder in ABN geen mogelijkheid dit te blokkeren, aldus Rutte. Het kabinet vond het niet verstandig, maar juridisch mocht het.

Dijsselbloem gaf donderdag toe dat hij vorig najaar in een Kamerdebat duidelijker had moeten zeggen dat ABN AMRO de eigen top een salarisverhoging van 100.000 euro had gegeven. Dijsselbloem meldde dat ABN twee jaar van dat recht had afgezien, maar zei niet met zo veel woorden dat de salarisverhoging in 2014 een feit was.

Overigens werd hij zelf op 7 maart vorig jaar door ABN voor een voldongen feit gesteld. De verhoging was op dat moment al ingegaan. Bij ABN AMRO zal de komende jaren aan de top geen sprake zal zijn van bonussen of salarisverhogingen, zei Dijsselbloem donderdag. Zolang de bank nog (deels) in staatshanden is, moet een salarisrel als die van de laatste weken zich niet weer voordoen. Er is alleen ruimte voor een jaarlijkse inflatiecorrectie.

De Tweede Kamer spreekt dinsdag met een aantal experts en commissarissen, onder wie president-commissaris Rik van Slingelandt van ABN AMRO over beloningen van topbestuurders in de financiële sector.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer