Nieuwe CBS-site geeft inkijkje in wijk en buurt
DEN HAAG. Wat verdienen de inwoners van mijn (toekomstige) wijk? Hoeveel hebben er een uitkering? Wat is de gemiddelde WOZ-waarde van de huizen, en hoeveel niet-westerse allochtonen wonen er?
Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) presenteerde dinsdag een site waarop alle gegevens die de instantie bijhoudt op buurt-, wijk- en gemeenteniveau te zien zijn. Of soms zelfs per vierkant van 100 bij 100 meter.
Het levert interessante stof op voor de toekomstige wijkbewoner, de huidige inwoner, of gewoon de geïnteresseerde burger.
Neem een kleurrijke stad als Rotterdam. Keurig laat cbsinuwbuurt.nl zien dat er veel niet- westerse allochtonen in de zuidelijke wijken en in de noordelijke wijken Spangen en Delfshaven wonen, soms meer dan 67 procent. Dit zijn ook de wijken waar relatief de minste mensen met een hoog inkomen neerstrijken.
Auto’s in de buurt
Het aantal auto’s in Rotterdam lijkt per buurt ongeveer gelijk. Dat zegt echter niet veel, omdat het CBS niet het aantal auto’s per inwoner, maar het absolute aantal geeft.
Een mogelijkheid is ook om de afstanden tot voorzieningen te bekijken. Hoeveel kilometer is het naar de dichtstbijzijnde basisschool, school voor vmbo, havo of vwo? Het is op de site te vinden.
Kralingse Plas
Het gasverbruik in Rotterdam ligt over het algemeen vrij laag, minder dan 1500 kubieke meter per woning. Behalve in de wijk rond de Kralingse Plas. Het percentage huurwoningen is daar 40 tot 50. De gemiddelde WOZ-waarde bedraagt er 300.000 tot 350.000 euro. En langzaam krijgt de potentiële koper een beeld: dit zal wel een luxe wijk zijn.
En zo is de site een uitkomst voor cijferliefhebbers, maar ook gemakkelijk voor woningzoekenden. Vergelijking tussen wijken en buurten is goed mogelijk.
Het CBS wil graag gegevens van burgers ontvangen. Later dit jaar wil het statistiekbureau de site opwaarderen met 150 in plaats van de huidige 75 beschikbare kenmerken.
Niet alleen voor de burger is de site interessant. Overheden kunnen controleren of hun beleid, neem de spreiding van welgestelden, gestalte krijgt. Of juist niet.