Economie

Als jongere een baan vinden blijft lastig

APELDOORN. Van de 183.000 jongeren die vorig jaar geen werk hadden, was zo’n 40 procent actief op zoek naar een baan. Eenzelfde percentage was niet beschikbaar voor de arbeidsmarkt, zo blijkt uit woensdag gepubliceerde cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Redactie economie
1 April 2015 10:06Gewijzigd op 15 November 2020 17:50
beeld ANP
beeld ANP

De jeugdwerkloosheid daalde de afgelopen twee jaar weliswaar van 14 naar 11 procent, maar nog altijd waren in 2014 ruim 70.000 jongeren tussen de 15 en de 27 jaar op zoek naar werk. Het gaat dan om jongeren die geen onderwijs meer volgen. Ze staan volgens het CBS dicht bij de arbeidsmarkt.

De groep die door ziekte, arbeids­ongeschiktheid of door zorg voor gezin of huishouden niet actief naar werk zoekt, was vorig jaar 75.000 mensen groot. Volgens het CBS gaat het dan vooral om jonge vrouwen.

Zorg voor het gezin wordt steeds minder vaak als reden genoemd om niet te werken. In 2005 gaf 44 procent van de jonge vrouwen aan hierom geen baan te zoeken, tien jaar later is dat percentage gedaald naar 24. Ziekte en arbeidsongeschiktheid zijn nu de meest voorkomende reden.

Migrantenjongeren

Het kabinet gaat zich extra richten op de jeugdwerkloosheid onder migrantenjongeren. Die ligt met 24 procent een stuk hoger dan de 11 procent onder alle Nederlandse jongeren. Van de migranten­jongeren zonder diploma is zelfs 30 procent werkeloos. „Onwenselijk hoog”, aldus de ministers Asscher (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) en Bussemaker (Onderwijs) woensdagmorgen. Ze gaan met honderd werkgevers afspraken maken om jongeren zo snel mogelijk aan de slag te krijgen. Asscher en Busse­maker nemen de adviezen over van voormalig CDA-Kamerlid Sterk, die dinsdag afscheid nam als ambassadeur aanpak jeugdwerkloosheid. Sterk pleit voor extra aandacht voor migranten­jongeren met een zogeheten buurtgerichte aanpak die al op lagere scholen begint.

Ook is volgens haar meer hulp nodig voor kwetsbare jongeren zonder diploma. Daar komt 7 miljoen euro extra voor beschikbaar.


„Je kunt niet doen waar je goed in bent”

Evert Barten

SLIEDRECHT. Ze heeft haar opleiding tot medewerker maatschappelijke zorg begin dit jaar afgerond. Gehandicapten de zorg bieden die ze nodig hebben, dat is wat Annebeth de Jong (20) uit Sliedrecht wil. Maar een baan is niet te vinden.

In de korte periode dat Annebeth nu werkloos is, heeft ze zo’n dertig sollicitatiebrieven geschreven. Ze is niet de enige jongere die op zoek is naar werk, zo bleek woensdagmorgen uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). En ook al staat Annebeth relatief „dicht bij de arbeidsmarkt”, zoals het CBS dat noemt, zo ervaart ze dat niet.

Want binnen de zorg zijn de banen op dit moment heel schaars. „Functies vervallen door reorganisaties, waardoor ouder personeel binnen de organisatie een andere plek krijgt. Maar dat zijn juist de plekken waar jongeren normaal gesproken binnenkomen.” Anne­beth ziet wel vacatures van zogeheten leerbanen voor jongeren tussen de 18 en de 27 jaar. „Maar daar heb je minimaal twee jaar werk­ervaring voor nodig. En de meeste jongeren, dat geldt ook voor mij, hebben die niet.”

Om toch maar aan het werk te kunnen, solliciteerde ze de afgelopen maanden op vacatures in de horeca. Ze ging zelfs op commerciële functies af. „Maar dat is echt niets voor mij. Je gaat je op een gegeven moment echt ongelukkig voelen, omdat je niet kunt doen waar je goed in bent.” Tot nu toe was zelfs een baan buiten haar vakgebied echter niet te vinden.

Rijlessen

Met oppassen, boodschappen doen voor haar moeder en vrijwilligerswerk in de hervormde gemeente van Sliedrecht waar ze naar de kerk gaat, vult ze haar dag. Ook is Annebeth bezig met rijlessen. „Daar ben ik heel bewust mee begonnen, om zo aantrekkelijker te zijn op de arbeidsmarkt.”

Om haar heen ziet ze dat veel jongeren op zoek zijn naar een baan. Maar het valt niet mee. „Sommigen willen trouwen of op zichzelf gaan wonen, maar kunnen geen werk vinden. Dan zie je dat ze wel drie of vier bijbaantjes hebben, om het toch maar financieel te kunnen redden.”

In haar kerkelijke gemeente is sinds enkele jaren een soort vacaturebank actief. Een goed initiatief, aldus Annebeth, al heeft ze er nog geen baan aan overgehouden. „Je merkt dat de gemeente een waardevol netwerk is. Op de achterkant van ons kerkblad staan vacatures en werk­zoekenden. Zo weet iedereen dat je op zoek bent naar een baan.”

Niet alleen de schaarste op de arbeidsmarkt is vervelend voor jongeren. De overheid zou ook haast moeten maken met de beschikbaarheid van betaalbare woningen. „Als je in een verkeerde regio zit, is het onbetaalbaar om op jezelf te gaan wonen.”

Ondernemerschap

Tijdens haar opleiding aan het Hoornbeeck College in Rotterdam opperde Annebeth het idee om studenten standaard les te geven in ondernemerschap. „Zo kunnen ze zich beter voorbereiden op een werkloze periode en bijvoorbeeld hun eigen bedrijfje oprichten.” De school is bezig om dit idee in te voeren, maar Annebeth zelf plukt er de vruchten niet van, nu ze van school is. Maar moedeloos is ze niet. „In de zorg blijft er altijd werk. En de banen komen vanzelf weer, dat weet ik zeker.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer