Akkoord over staakt-het-vuren in Myanmar
YANGON (ANP/RTR). De regering van Myanmar en vertegenwoordigers van zestien gewapende groeperingen in het land hebben dinsdag hun handtekening gezet onder een eerste versie voor een wapenstilstand. Die moet een einde maken aan een gewapend conflict dat al meer dan 65 jaar duurt. De ondertekening had plaats in aanwezigheid van president Thein Sein.
De regering en de gewapende groeperingen waren het maandag eens geworden over de tekst. Zij onderhandelden al sinds 2013. Het ontwerpakkoord wordt nu voorgelegd aan de leiders van de zestien groeperingen.
In Myanmar, het voormalige Birma, is het sinds het uitroepen van de onafhankelijkheid in 1948 onrustig, omdat minderheden de wapens oppakten om voor autonomie te strijden. In 2011 kwam na een jarenlang militair bewind een regering aan de macht die een einde wil maken aan het geweld. De wapenstilstand moet onderhandelingen over de eisen van de minderheidsgroepen mogelijk maken.
De Verenigde Naties noemen het akkoord „historisch en belangrijk”. Het is volgens Vijay Nambiar, de VN-adviseur voor Myanmar, „een signaal dat een nieuw niveau van vertrouwen en samenwerking mogelijk is tussen vroegere vijanden en dat het zaad van de verandering in Myanmar begint te ontkiemen”.
De Kokang, een minderheid van etnische Chinezen aan de grens met China, zijn geen partij in het ontwerpakkoord. Thein Sein riep in februari de noodtoestand uit in het gebied waar Kokang-rebellen tegen het regeringsleger strijden.