Kerk & religie

Ds. Quant: Term ”geestelijk leider” past niet binnen CGK

NIJKERK. De term ”geestelijk leider” moet binnen de Christelijke Gereformeerde Kerken (CGK) niet gebruikt worden, vindt ds. D. Quant. „Niet de predikant is de geestelijk leider van een gemeente maar de kerkenraad.”

Van een medewerker
30 March 2015 11:00Gewijzigd op 15 November 2020 17:47
Ambtsdragers van de Christelijke Gereformeerde Kerken kwamen zaterdag in Nijkerk bijeen voor hun jaarlijkse conferentie.  beeld André Dorst
Ambtsdragers van de Christelijke Gereformeerde Kerken kwamen zaterdag in Nijkerk bijeen voor hun jaarlijkse conferentie.  beeld André Dorst

De predikant uit Huizen sprak zaterdag tijdens de jaarlijkse ambtsdragersconferentie van de Christelijke Gereformeerde Kerken. De bijeenkomst in Nijkerk had het geestelijk leidinggeven in de gemeente als thema.

Ds. Quant constateerde dat het woord ”geestelijk leider” steeds meer voorkomt, en niet alleen in evangelische kringen. Die geestelijk leider is dan de voorganger, terwijl de kerkenraad de geestelijke leiding moet hebben over een gemeente, aldus ds. Quant.

De predikant vraagt zich af hoe die term bekend is worden. „Ontbreekt het kerkenraden aan het vermogen om geestelijk leiding te geven? Willen predikanten zich steeds meer profileren? Heeft het te maken met het overwaaien van evangelisch gedachtegoed? Heeft het begrip aan waarde gewonnen door het woord ”politiek leider”?”

Dienend

De opmerking dat geestelijk leiderschap dienend is, doet volgens de predikant niet ter zake. Hetzelfde geldt immers ook voor ministers. Overigens worden bij de evangelischen de valkuilen van het geestelijk leiderschap al zichtbaar, zei hij. „Er zijn gevallen bekend van het verlies van het contact met de gemeenschap en ook dat geestelijke leiders te vrij opereren.”

Het geestelijk leidinggeven aan een gemeente door een college stamt uit het Nieuwe Testament, aldus ds. Quant, die verwees naar de ouderlingen. „De kerkenraad neemt de besluiten. Pioniers en evangelisten kunnen uitzonderingen zijn, maar ook zij moeten zo snel mogelijk hun verantwoordelijkheid delen met anderen om isolering te voorkomen.”

Een predikant mag zijn mening niet aan de kerkenraad opleggen. Als dat wel gebeurt, dient men hem daarop aan te spreken. Ds. Quant vindt het een goed idee als een ander dan de predikant de kerkenraadsvergaderingen voorzit, iets wat steeds vaker gebeurt.

Hij kan zich wel iets voorstellen bij een stafteam, een leiderschapsteam of een „kerkenraad-plus” waarin adviseurs en mensen met specifieke taken opgenomen zijn. Zij vormen echter geen onderdeel van de kerkenraad en mogen geen beslissingen nemen „die des kerkenraads zijn.”

Geroepen via verkiezing

Het niet verkiezen en toch benoemen van ambtsdragers staat volgens hem op gespannen voet met de kerkorde. Toch las hij onlangs: „De namen zijn aan de gemeente voorgelegd. U hebt nu twee weken de tijd om te stemmen. Als u voor stemt, hoeft u niets te doen. Als u tegen stemt, kan u dat, met opgaaf van een reden, aangeven bij de scriba.” Ds. Quant: „In artikel 22 staat heel helder dat de ouderlingen tot hun ambt worden geroepen via verkiezing door de gemeente uit een voordracht van de kerkenraad.”

Een aangelegen punt is voor ds. Quant de communicatie tussen de kerkenraad en de gemeente. „Het is een begrip dat in de samenleving steeds belangrijker wordt, nu deze opgedeeld dreigt te worden in allerlei groepen die elkaar niet meer bereiken, en mede daardoor steeds verder uit elkaar groeien. Dat is het begin van ontbinding, en dat is heel gevaarlijk. In de gemeente van Christus is het niet anders.”

Het blad Ambtelijk Contact ondergaat een restyling en zal vanaf 1 januari minder frequent verschijnen, zo werd zaterdag bekendgemaakt.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer