Buitenland

„Boko Haram niet op slagveld te verslaan”

APELDOORN. Het Nigeriaanse leger zegt vrijdag het hoofdkwartier van Boko Haram in de stad Gwoza te hebben vernietigd. De inname van de stad, een dag voor de parlements- en presidentsverkiezingen, zou zonder meer een mijlpaal zijn.

Mark Wallet
27 March 2015 22:08Gewijzigd op 15 November 2020 17:44
Nigeriaanse troepen vieren de overwinning van de stad Bama, woensdag. beeld AFP
Nigeriaanse troepen vieren de overwinning van de stad Bama, woensdag. beeld AFP

De opstandelingen zijn volgens het leger nu verdreven uit vrijwel alle stadjes en plaatsen in het noordoosten van Nigeria. Het lijkt erop dat Boko Haram nu nog maar twee districten in handen heeft.

Daarmee is er de afgelopen weken een razendsnelle opmars gemaakt in de strijd tegen de terreurgroep. Enkele maanden geleden had de groep nog een kwart van de drie noordoostelijke deelstaten (Adamawa, Yobe en Borno) in handen: een gebied ter grootte van België.

Gwoza is niet ver van Chibock, de plaats waar Boko Haram meer dan 276 schoolmeisjes ontvoerde. Naar verluidt zouden de meisjes tenminste enige tijd in Gwoza zijn vastgehouden. Maar van de meisjes ontbreekt nog ieder spoor. Het is niet waarschijnlijk dat ze nog als één groep bijeen zijn, of zelfs maar in Nigeria. Sindsdien zijn bovendien nog honderden andere meisjes ontvoerd.

Natuurlijk broeide vrijdag al snel de scepsis. Zo’n mooie overwinning, juist een dag voor de verkiezingen? Dat lijkt te mooi om waar te zijn. Het zou de zittende president Goodluck Jonathan, die het vandaag opneemt tegen zijn voornaamste rivaal, Muhammadu Buhari, zeker niet verkeerd uitkomen. Om de beweringen kracht bij te zetten verschenen op sociale media echter foto’s van lachende militairen in Gwoza.

Jonathan ligt in zijn land sterk onder vuur omdat hij Boko Haram zes jaar lang geen halt wist toe te roepen. Nu lijkt hij de schade in korte tijd te halen. De vraag blijft dan wel waarom dat niet eerder kon. Boko Haram maakte duizenden slachtoffers.

Het is hoe dan ook te vroeg Boko Haram voor bijna vernietigd te verklaren. De opstandelingen verschuilen zich bij voorkeur in het uitgestrekte Sambesigebergte, op de grens met Kameroen. Het zal moeilijk zijn hen daar te verslaan.

Bovendien wortelt de terreurgroep in diepgewortelde sentimenten. „Het is een ideologische beweging”, zei de Nigeriaanse hoogleraar en Boko Haramkenner Eghosa E. Osaghae vorige week in Leiden. „Ideologie wordt niet overwonnen op het slagveld.” Osaghae verwacht dat Boko Haram als onderdeel van een globaal jihadistisch netwerk nog lang van zich zal laten horen. Enkele weken terug verklaarde Boko Haram zich trouw aan terreurgroep IS.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer