Zie Tour de France ook als kans
De wielertocht Tour de France gaat dit jaar van start in Utrecht. Daarmee is ook de zondag gemoeid. De overheid moet ervoor zorgen dat kerkdiensten niet gehinderd worden, aldus Maarten van Ooijen. Maar er liggen ook kansen.
Over een kleine honderd dagen vindt de start van de Tour de France plaats: zaterdag 4 juli in Utrecht. Na een korte tijdrit in de stad, volgt een dag later de eerste echte etappe, dus op zondag. Het parcours van 166 kilometer loopt van de Utrechtse binnenstad naar het Zeeuwse Neeltje Jans. In veel kerken vindt dan de gebruikelijke eredienst plaats. Een dienst houden op deze zondagochtend: dat is niet makkelijk, om het maar voorzichtig uit te drukken. De vrijheid van godsdienst, of in ieder geval de vrijheid van toegang tot de kerk wordt danig op de proef gesteld. Maar wellicht is de Tour ook een kans om het Evangelie te delen?
Vooral wat de bereikbaarheid betreft is er sprake van enorme belemmeringen. Door wegafsluitingen, beperkingen voor verkeer en tijdelijk opheffen van parkeerplaatsen ontstaan er allerlei problemen voor de bereikbaarheid van de kerk. Vooral voor kerken die een regiofunctie hebben, kunnen deze problemen frustrerend zijn. Voor sommige kerkgangers betekent dit een veel langere reistijd. Maar ouderen, mindervaliden en gehandicapten zijn helemaal de dupe. Voor hen betekent dit evenement dat zij vaak niet met de auto bij het (kerk)gebouw komen waar hun dienst wordt gehouden. Voor hen kan dat zomaar betekenen dat zij deze zondag geen kerkdienst kunnen bijwonen. Maar ook voor mensen die goed ter been zijn wordt het bijwonen van de dienst moeilijk. De gereformeerde gemeente in Nederland aan de Utrechtse Ambachtstraat vreest bijvoorbeeld dat kerkgangers helemaal niet bij hun gebouw komen omdat de straten eromheen zijn afgesloten.
Geluidshinder
Naast de problemen voor bereikbaarheid kan geluidshinder tot problemen leiden. Het wielerevenement wordt gevolgd door een peloton van cameraploegen, er zijn mogelijkheden tot het kopen en nuttigen van eten en drinken, publiek zal joelend achter hekken staan en er is ten minste één helikopter in de lucht. Zo veel rumoer kan niet zonder gevolgen blijven voor de verstaanbaarheid van diensten. Veel kerken weten hoe lastig een dienst op oudjaarsavond kan zijn. Een dienst in een kerk langs de route van de Tour de France zal deze problemen nog vele malen vergroten.
De problemen zijn reden om aan de bel te trekken. De overheid heeft de rol om de vrijheid van godsdienst te beschermen. In dit geval betekent dat ook het beschermen van diensten op zondag. Een evenement van deze proportie mag geen excuus vormen om de kerken maar even aan de kant te schuiven, alsof zij even niet meedoen op deze zondagmorgen. In een stad die juist bekendstaat om zijn bijzondere monumentale kerken en de enorme aantallen kerkgenootschappen –wel meer dan honderd– is dat op zijn minst merkwaardig.
Voor mij als raadslid is het reden geweest om de wethouder te vragen direct werk te gaan maken van de communicatie met de betrokken kerkgenootschappen en gezamenlijk problemen op te lossen. Bovendien moet de overheid meedenken over deze oplossingen, zoals een aantal gemeenten in stadsdeel Overvecht dat heeft besloten een openluchtdienst te houden.
Baken
Ondanks deze suggesties zal het niet rustig worden op deze zondag. Niet in de stad, niet rond de route. Maar hoewel een Tour de France nooit het idee van de ChristenUnie is geweest, geloof ik dat ook dit evenement kansen biedt voor een christelijk getuigenis. Waarom niet? Sommige kerken maken plannen om de bezoekers van de Tour te ontvangen en doen de kerkdeuren open. Andere kerken zullen op zaterdagavond een viering houden waarbij de bezoekers van de eerste etappe na afloop kunnen aansluiten.
Ik heb geen idee of al deze evenementen een succes kunnen worden. Toch kan de monumentale status van veel panden een stimulans zijn voor mensen om eens naar binnen te gaan. Mensen die hun nieuwsgierigheid niet kunnen bedwingen en een kijkje komen nemen. Dat kan alleen als kerken de ruimte krijgen om een fatsoenlijke dienst te houden. Wellicht zal voor sommige bezoekers dan het bezoek aan de kerk een baken van rust zijn, iets herbergen van een andere Wereld. Wellicht vinden ze daar wel veel meer dan waar ze ooit voor gekomen zijn.
De auteur is fractievoorzitter van de ChristenUnie in Utrecht.