Kerk & religie

Donateursactie LCJ gestart in verband met subsidiestop

Het christelijke gereformeerde Landelijk Contact Jeugdverenigingen (LCJ) start een landelijke donateursactie. Het geld is nodig om in de komende jaren de subsidiestop van het ministerie op te vangen.

Kerkredactie
12 February 2004 11:13Gewijzigd op 14 November 2020 00:57

Het LCJ wil met meer donateurs voorkomen dat er landelijk contributie geheven moet worden. Ook andere jeugdorganisaties beraden zich op stappen om toekomstige tekorten op te vangen.

Het ministerie van VWS schrapt op termijn het jeugdwerk over de hele breedte uit zijn begroting. Dit jaar wordt nog 90 procent uitgekeerd, volgend jaar is dat 50 procent en in 2006 stopt iedere vorm van subsidie. Het LCJ kwam de afgelopen jaren in aanmerking voor de instellingssubsidie, die in 2003 ruim 87.000 euro bedroeg. Als er niets gedaan wordt om dit bedrag binnen te krijgen, zal het moeilijk om in de toekomst de twee fulltime medewerkers te kunnen blijven betalen, zo verwacht jeugdwerkadviseur Peter van den Dool.

Het bestuur van het LCJ ziet zich genoodzaakt andere wegen te zoeken om inkomsten te verkrijgen. „Een eenvoudige manier zou zijn om alle jongeren die lid zijn van een bij het LCJ aangesloten jeugdvereniging 10 euro contributie per persoon per jaar te laten betalen. Vergelijkbare jongerenorganisaties in andere kerken kennen al langere tijd zo’n systeem. Bij het LCJ zijn tot nu toe het lidmaatschap, en de daarbij behorende materialen en diensten, gratis geweest. Dat willen we graag zo lang mogelijk zo houden, en ook willen we het geld dat nodig is voor het werk niet (alleen) bij de jongeren vandaan halen.”

Er wordt nu wel beperkt contributie geïnd, maar om een landelijke contributieregeling te voorkomen, gaat het LCJ op korte termijn een donateurswervingsactie opzetten. Het aantal donateurs is nu 1200. Het LCJ heeft 3000 leden in zijn adressenbestand; de gemeenten die het werk van het LCJ steunen, tellen zo’n 30.000 leden. Tevens wil het LCJ aan deputaten kerkjeugd & onderwijs (waarvan het LCJ nu ook reeds geld krijgt) de vraag voorleggen of er mogelijkheden zijn voor meer ondersteuning vanuit het landelijk kerkverband.

Bij de Hervormd-Gereformeerde Jeugdbond (HGJB) is men nog bezig een plan van aanpak uit te werken, zegt Gert Kardol, adjunct-directeur van de HGJB. Dat plan zal in het kader van een groter beleids- en visiestuk op de algemene vergadering in juni gepresenteerd worden. Een donateursactie behoort ook tot de mogelijkheden. De laatste was uit 2001, bij het 90-jarig jubileum van de HGJB. Het aantal donateurs blijft met ruim 15.000 redelijk stabiel, zegt Kardol. Het afgelopen jaar kreeg de HGJB 350.000 euro subsidie en over de afgelopen twee jaar nog eens 100.000 euro aan subsidie voor projecten. Voor de HGJB betekenen de overheidsmaatregelen een flinke aderlating.

De Jeugdbond van de Gereformeerde Gemeenten (JBGG) kreeg vorig jaar nog 140.000 euro aan instellingssubsidie. Zoals bij de andere organisaties wordt 90 procent hiervan dit jaar nog uitgekeerd. De JBGG wil na de komende bondsdag de gemeenten benaderen om onder meer het aantal donateurs uit te breiden. „We werken nu aan de evangelisatieactie en kunnen niet twee dingen tegelijk”, zegt directeur J. H. Mauritz. „De kerkelijke bijdragen zijn vorig jaar met 15 procent gestegen. Zo versterk je de basis van het werk.”

Mauritz hoopt dat de steun vanuit eigen kring toeneemt. De JBGG kent vanouds wel een contributiesysteem voor de ongeveer 11.000 leden. Leden dragen via een getrapt systeem aan de vereniging af, die het geld weer doorgeeft aan de jeugdbond.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer