SP zegt vertrouwen op in Van Rijn
DEN HAAG (ANP). De SP heeft het helemaal gehad met de manier waarop staatssecretaris Martin van Rijn (PvdA) de betalingsproblemen met de persoonsgebonden budgetten (pgb) aanpakt. Hij is vooraf gewaarschuwd maar heeft „willens en wetens” toch het risico genomen, aldus Tweede Kamerlid Renske Leijten (SP), die daarom donderdag een motie van wantrouwen indiende.
De motie haalde geen meerderheid, want alleen SP, PVV, 5OPLUS en de Partij voor de Dieren stemden voor.
Leijten vindt dat Van Rijn zich „onmachtig” heeft getoond om de problemen op te lossen en laakte het dikke herstelplan dat er inmiddels ligt. „Er ligt een plan van 47 pagina’s maar zonder oplossing voor de mensen die zonder geld zitten.” Want, stelt zij: „Ondanks alle beloften dat de betalingen topprioriteit hebben, zitten mensen zonder geld. Met beloften koop je geen brood.” Volgens Leijten is dat een wanprestatie die ervoor zorgt dat mensen het vertrouwen in de politiek verliezen.
Van Rijn erkende dat hij vorig jaar is gewaarschuwd, maar hij benadrukte ook dat alle aanbevelingen zo goed mogelijk zijn opgevolgd. Begin februari maakte de staatssecretaris al zijn excuses over de problemen. „Sindsdien is heel hard gewerkt om declaraties op tijd te betalen en ‘hickups’ in het systeem aan te pakken. We constateren dat dat werkt, er wordt voortgang geboekt. Zijn wij daarover tevreden? Nee. We zullen pas rusten als alle problemen achter de rug zijn”, aldus Van Rijn die het nu niet ineens over een heel andere boeg gaat gooien.
De Kamer debatteerde donderdag voor de vierde keer in korte tijd over de betalingsproblemen rond het persoonsgebonden budget (pgb) waarmee mensen zelf hun zorg kunnen regelen. Sinds januari keert de Sociale Verzekeringsbank (SVB) het pgb uit en komen er veel klachten van zorgverleners die nog geen geld hebben gezien.
Volgens Van Rijn is er wel degelijk vooruitgang geboekt en gaan inmiddels 207.000 betalingen via het systeem. Over een week of drie laat Van Rijn de Kamer weten of de betalingsproblemen half mei kunnen zijn opgelost. Hij wacht nog op een analyse van wat er nu nog mis gaat bij de betalingen.