Binnenland

Gijzelnemer rechter belde naar buitenland

De 22-jarige man die op 23 januari vorig jaar officier van justitie B. van der Krabben in het gerechtsgebouw in Arnhem in gijzeling hield, heeft tijdens die gewapende actie tweemaal met het buitenland gebeld. Hij belde met personen in Engeland en in Macedonië.

ANP
12 February 2004 10:56Gewijzigd op 14 November 2020 00:57

Dat bleek woensdag tijdens een zogeheten pro-formazitting in de zaak van een vermeende handlanger van de gijzelnemer, de 30-jarige B. S. De inhoud van die gesprekken is volgens het openbaar ministerie onduidelijk gebleven. De gijzelnemer, van Albanese afkomst, kwam om het leven toen de politie met geweld een einde maakte aan de gijzeling. Van der Krabben werd bij die actie getroffen door een politiekogel en raakte ernstig gewond.

De zaak leidde tot verscherpte veiligheidsmaatregelen in de paleizen van justitie in het hele land. De rijksrecherche heeft onderzocht hoe het mogelijk is geweest dat een gedetineerde een vuurwapen heeft kunnen meesmokkelen van zijn cel naar de rechtszaal. Eerder is al gebleken dat een medeverdachte, B., het gaspistool over de muur van de binnenplaats van het huis van bewaring heeft gegooid, waardoor de latere gijzelnemer het in zijn bezit kreeg. In de rechtszaal wist de gijzelnemer een pistool van een parketpolitieman te bemachtigen.

De strafzaak tegen S. en B. wordt behandeld door rechters uit Haarlem, om de schijn van partijdigheid te voorkomen. De zaak heeft zich immers in de onmiddellijke (werk)omgeving van de Arnhemse magistratuur voorgedaan. Een van de raadslieden van S., R. Lonterman, betoogde gisteren dat het gerechtelijk vooronderzoek wel wordt geleid door een Arnhemse rechter-commissaris. Hij verzocht de rechtbank een rechter-commissaris uit een ander arrondissement aan te wijzen, maar de rechtbank vond dit gezien de huidige stand van het onderzoek niet nodig. De Haarlemse rechters houden voor deze zaak zitting in het extra beveiligde gerechtsgebouw in Amsterdam-Osdorp.

Verdachte S. wenste woensdag niet ter zitting te verschijnen. Hij zit vast in de Extra Beveiligde Inrichting (EBI) in Vught. Vervoer van EBI-gedetineerden geschiedt anders dan bij ’normale’ gedetineerden. Zo worden EBI-gedetineerden geblinddoekt vervoerd. S. vindt dit een te zware psychische belasting. Via zijn raadslieden verzocht S. de rechtbank plaatsing in een gewoon huis van bewaring. De rechtbank achtte zich hiertoe niet bevoegd. De zaak tegen zowel S. als B. wordt voortgezet op 12 maart.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer