Kerk & religie

Oude dorpskerk Werkendam nagebouwd in hout

Tijdens de herdenking van zeventig jaar Bevrijding komt er in Werkendam een replica van de in de Tweede Wereldoorlog verwoeste dorpskerk te staan.

Redactie kerk
25 March 2015 20:15Gewijzigd op 15 November 2020 17:40
beeld Teus Verhoeven
beeld Teus Verhoeven

De oude dorpskerk van de Noord-Brabantse plaats werd op 22 april 1945 tegelijk met de gereformeerde kerk en de molen door de Duitsers opgeblazen, omdat de 45 meter hoge toren dienst zou kunnen doen als uitkijkpunt. Op de plaats van de oude is na de oorlog een nieuwe dorpskerk verrezen.

Buurtvereniging Zevenhuizen en het Comité 70 Jaar Bevrijding Werkendam hebben besloten om op basis van oude foto’s een houten maquette van de oude kerk te maken. Deze komt van 17 april tot en met medio mei te staan op het kruispunt Plein/Nieuweweg/Zevenhuizen. Het idee is afkomstig van Kees van den Heuvel, die de maquette grotendeels samen met Wim van den Heuvel gemaakt heeft. Kunstschilder Teus Verhoeven heeft het schilderwerk op zich genomen. Het bouwwerk wordt 9 meter hoog, terwijl de omtrek ruim 9 meter telt. De verhouding tot de oorspronkelijke kerk is 1:5. In de maquette zijn 75 platen multiplex en honderden meters spanthout verwerkt. In de kerk komt waarschijnlijk een koffiekraampje.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer