Nabestaanden donderdag naar rampplek
KEULEN (ANP/DPA). De Duitse luchtvaartmaatschappij Germanwings brengt nabestaanden van slachtoffers van de vliegramp van dinsdag donderdag naar Zuid-Frankrijk. Eén toestel van de maatschappij vertrekt vanuit Düsseldorf en een ander vanuit Barcelona. Met een andere vlucht zullen nabestaanden van de zes bemanningsleden naar Frankrijk worden gebracht.
Met de berging van de lichamen is woensdagavond begonnen. Maar met het vallen van de duisternis is de berging gestaakt.
Topman Thomas Winkelmann van Germanwings zei woensdag dat zijn onderneming nog op zoek is naar de nabestaanden van 27 inzittenden van het verongelukte passagierstoestel. Met 123 families is contact geweest. Volgens de laatste informatie is er nog steeds sprake van één Nederlandse dode: een vrouw van twintig uit de Brabantse plaats Deurne.
Winkelmann zei dat in elk geval 72 Duitsers en 35 Spanjaarden het leven hebben verloren. Ook zijn telkens twee Amerikanen, Australiërs, Argentijnen, Iraniërs en Venezolanen omgekomen en behoren ook een Brit, Colombiaan, Japanner, Deen, Belg en Israëliër tot de slachtoffers. Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken meldde woensdagavond de dood van een derde Amerikaan.
De zoektocht naar de brokstukken van de Airbus A320, die van Barcelona onderweg was naar Düsseldorf, werd woensdag voortgezet. De Franse autoriteiten verwachten dat de bergingswerkzaamheden weken in beslag kunnen nemen. Het toestel ligt op ongeveer 2000 meter hoogte in moeilijk toegankelijk gebied in de Alpen tussen La Barcelonnette en Digne-les-Bains.
Onderzoekers van de Franse luchtvaartorganisatie BEA hebben bruikbare opnames uit de cockpit voice recorder van het toestel gehaald. Zij hebben daarop stemmen gehoord, maar daarover zijn geen details bekendgemaakt. Volgens directeur Rémi Jouty van BEA is er geen explosie geweest.
Woensdagmiddag bezochten de Duitse bondskanselier Angela Merkel, premier Mariano Rajoy van Spanje en de Franse president François Hollande de plaats Seyne-les-Alpes, van waaruit hulpverleners per helikopter naar het rampgebied gaan. Op een veld daar schudden de drie leiders de handen van reddingswerkers. De leiders vlogen per helikopter over het rampgebied.
Ook de Nederlandse ambassadeur in Frankrijk, Ed Kronenburg, bracht een bezoek aan de streek waar het vliegtuig is neergestort. Hij heeft ook bekeken hoe Nederland de bergingswerkzaamheden kan ondersteunen.