AIVD hield onterecht DNA-databank bij
DEN HAAG (ANP). De AIVD heeft een DNA-databank bijgehouden, terwijl dat wettelijk gezien niet mag. Dat blijkt woensdag uit een rapport van toezichthouder CTIVD. Volgens CTIVD werden er in de databank ‘op beperkte schaal’ gegevens bijgehouden. Hierin waren namen gekoppeld aan DNA-profielen.
DNA-gegevens mogen wel worden onderzocht, maar zodra de identiteit is vastgesteld, moeten de DNA-profielen en eventueel ander materiaal, zoals vingerafdrukken, worden vernietigd. Het bewaren van DNA-profielen en celmateriaal door de AIVD is momenteel niet geregeld in de wet, en mag dus niet.
De bevindingen van de CTIVD worden meegenomen in de hervorming van de wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten, laat een woordvoerder van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties weten. Deze wet stamt uit 2002 en loopt achter bij de technische mogelijkheden die er momenteel zijn.
Hoeveel DNA-profielen er in de databank opgeslagen zaten, wil de AIVD niet kwijt. In het rapport staat dat „alle tot dusver opgestelde DNA-profielen zijn bewaard in een DNA-databank van de AIVD”. Volgens de AIVD heeft de minister inmiddels opdracht gegeven om alle DNA-gerelateerde gegevens die opgeslagen waren, te vernietigen. Dat is gebeurd. Dat geldt ook voor de databank.
Uit het rapport blijkt verder dat de AIVD bij twee operaties lichaamsmateriaal heeft verzameld met als doel een gezondheidsonderzoek uit te voeren, maar dat mag niet. De AIVD wil geen nadere informatie geven over wat voor soort materiaal is verzameld en wat voor onderzoek daarmee gedaan moest worden. Dit soort materiaal mag echter alleen geanalyseerd worden met als doel de identiteit van iemand te achterhalen. Het onderzoek zelf is overigens nooit uitgevoerd.
Ook zijn de procedures in een aantal gevallen niet helemaal goed gevolgd. Zo was de reden voor onderzoek van lichaamseigen materiaal in een aantal gevallen niet goed gemotiveerd of was er van tevoren geen toestemming verleend voor DNA-onderzoek, wat wel verplicht is. In twee gevallen was de AIVD ook al op de hoogte van de identiteit van de betrokkene, en mocht de dienst dus geen DNA-onderzoek uitvoeren, maar dat is wel gebeurd.