Binnenland

„Kans op leverkanker bij 4,5 drankjes per dag”

DEN HAAG (ANP). Meer dan 4,5 glazen bier, wijn of sterke drank per dag kan leiden tot leverkanker. Dat stelt het Wereld Kanker Onderzoek Fonds woensdag op basis van een wereldwijd onderzoek.

25 March 2015 13:03Gewijzigd op 15 November 2020 17:39
beeld ANP
beeld ANP

Dat drank slecht is voor de lever was al bekend, maar nu is er voor het eerst meer duidelijkheid over de hoeveelheid alcohol waarbij het risico op leverkanker toeneemt. Naar Nederlandse maatstaven bevat een glas bier, wijn of sterke drank ongeveer 10 gram alcohol. Bij een dagelijkse inname van meer dan 45 gram alcohol neemt het risico op kanker dus toe, concluderen de onderzoekers.

Zij benadrukken dat het risico op andere kankersoorten, waaronder borstkanker en slokdarmkanker, al bij een matige consumptie van alcohol toeneemt.

De onderzoekers trekken hun conclusies op basis van de analyse van 34 wetenschappelijke studies onder meer dan 8 miljoen patiënten.

Het aantal nieuwe gevallen van leverkanker in Nederland is in tien jaar verdubbeld. Vorig jaar werd bij 681 mensen leverkanker vastgesteld, in 2004 ging het nog om 334 mensen. De ziekte komt aanzienlijk vaker bij mannen voor dan bij vrouwen: bijna 70 procent van de nieuwe gevallen van leverkanker in 2014 betrof mannen.

Leverkanker wordt vaak pas in een laat stadium ontdekt en heeft de op een na slechtste overlevingskansen van alle kankersoorten. Het overlevingspercentage vijf jaar na diagnose is ongeveer 15 procent.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer