Kabinet wil weer snel bewaarplicht privédata
DEN HAAG (ANP). Het kabinet wil dat de bel- en e-mailgegevens van alle Nederlanders weer snel worden opgeslagen en bewaard. Een verplichting daartoe is belangrijk voor de opsporing en vervolging van verdachten van ernstige misdrijven.
De nieuwe minister van Veiligheid en Justitie Ard van der Steur zei dat woensdag tijdens een debat in de Tweede Kamer. Hij zal het wetsvoorstel zo spoedig mogelijk naar de Kamer sturen en hoopt dat die de kwestie snel zal behandelen. De Kamer is er nog niet helemaal uit.
De bewaarplicht voor telecommunicatiebedrijven en internetproviders bestond al, maar werd op 11 maart buiten werking gesteld door de rechter. Die oordeelde dat de persoonlijke levenssfeer van mensen te ernstig werd geschonden. De bedrijven bewaren de data sindsdien wel, maar alleen om rekeningen te versturen aan hun klanten. Deze niet-verplichte opslag duurt drie tot zes maanden.
Van der Steur heeft daarom haast om de verplichte en langere opslag weer in te voeren. Om de privacy voortaan beter te beschermen wil hij het gebruik van deze data door politie en justitie strikter regelen. Zo moet een rechter vooraf toestemming geven voor inzage.
Hij gaf een rits voorbeelden waarbij door internetgegevens grote zaken konden worden opgelost, zoals het internationale pedofielennetwerk rond Robert M., die werd veroordeeld voor misbruik op crèches.
VVD, PVV, CDA en ChristenUnie zijn voor het plan. Regeringspartij PvdA ziet erg op tegen de bewaarplicht en wil weten of een informatieplicht voor de aanbieders een mogelijk alternatief is voor de massale opslag van privédata.
D66, GroenLinks en SP zijn tegen of willen meer onderbouwing voor nut en noodzaak van de maatregel. Ze vinden het onjuist dat van miljoenen onschuldige burgers alle verkeersdata worden opgeslagen.
Volgens minister Henk Kamp (Economische Zaken) hebben zes grote aanbieders nu 98 procent van de bel- en internetmarkt in handen. De resterende 2 procent is verdeeld over ruim vijfhonderd aanbieders, die allemaal eigen regels voor hun interne bedrijfsvoering hebben. Daarom is een algemene bewaarplicht nodig, aldus Kamp.