Buitenland

Studie: internetmythes kloppen niet

De mythes dat internet de wereld verkleint tot een digitaal dorp of de sociale ongelijkheid verergert, zijn niet waar. Dat stelt het Europees Instituut voor de Media (EIM) in een studie die het woensdag openbaar heeft gemaakt.

ANP/DPA
11 February 2004 17:42Gewijzigd op 14 November 2020 00:57

Het EIM vroeg de afgelopen drie jaar 30.000 mensen in veertien landen naar hun internetgedrag. De directeur van het instituut prof. J. Groebel concludeert dat een aantal internetfabels niet klopt. „De studie weerlegt bijvoorbeeld de mythe dat websurfers in een sociaal isolement zouden zitten”, stelt Groebel. „Internetgebruikers zijn sociaal veel actiever dan televisiekijkers. Bovendien kijken ze zelf veel minder tv.”

Internet versterkt volgens de studie sociale contacten: internetters blijken meer tijd aan hun vriendenkring te besteden dan anderen, fitnessen vaker en lezen meer boeken.

Groebel vindt dat de mogelijkheden van internet als wereldwijd communicatiemiddel zijn overschat. Dat komt volgens hem omdat de meeste internetters in hun eigen taal communiceren en niet in de wereldtaal Engels.

Het EIM onderzocht ook het Europese internetgebruik. Zweden internetten het meest (66,1 procent van de bevolking), gevolgd door Groot-Brittannië (59,2 procent). In Hongarije zijn procentueel de minste internetgebruikers (17 procent). Duitsers zijn met gemiddeld 11,6 de meeste uren per week online. Nederland behoorde niet tot de onderzochte landen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer