Economie

Toeristen twijfelen over trip naar Tunesië

RIJSWIJK. Bij reizigers die voor de komende maanden een vakantie hebben geboekt naar Tunesië begint de ernst van de situatie in het land door te dringen.

Jaap Roelants
21 March 2015 09:15Gewijzigd op 15 November 2020 17:34

De grote reisorganisatie TUI Nederland, waaronder Arke, Kras en Holland International vallen, heeft vrijdag een groot aantal telefoontjes gehad met vragen over het land. De meeste mensen vragen of de reizen nog wel doorgaan. Dat is nog wel het geval. Een beperkt aantal mensen heeft aangegeven hun vakantie te willen omboeken, aldus Simone van den Berk van de reisorganisatie.

Deze week kwamen 23 mensen om het leven bij een gijzeling in het Nationale Bardomuseum in de Tunesische hoofdstad Tunis en raakten vijftig anderen gewond. Onder de doden waren achttien buitenlandse toeristen, veelal passagiers die een cruise op de Middellandse zee maakten. Tunis is dan een populaire havenplaats om een dagje te bezoeken.

De veiligheidsmaatregelen zijn in heel het land verscherpt. Er zijn negen mensen aangehouden die worden verdacht van betrokkenheid. In de hoofdstad is gewapende politie te zien. TUI heeft 200 toeristen in Tunesië zitten, vooral aan de kust. Zij voelen zich veilig in hun resorts aan zee en willen niet voortijdig terugkeren. Maar de komende dagen kunnen ze geen uitstapjes naar de hoofdstad maken. Dat is niet veilig.

Reisadvies

Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft nog geen negatief reisadvies voor Tunesië ingesteld, maar is niet positief over de situatie in het land. Het waarschuwt voor dreiging van terroristische groeperingen en vraagt reizigers rekening te houden met acties van politie en leger tegen deze bewegingen. Met name terug­kerende Syriëgangers vormen er een bedreiging. Reizen naar de grensgebieden met Libië en Algerije wordt afgeraden. Bovendien komen criminaliteit en overvallen met geweld steeds vaker voor, waarschuwt het ministerie.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken in België heeft zijn reisadvies aangescherpt en vraagt toeristen extra waakzaam te zijn op openbare en drukbezochte plaatsen. „Buitenlandse bezoekers moeten beseffen dat er nieuwe terreuraanslagen of ontvoeringen kunnen plaatshebben in heel Tunesië.”

De kust van Tunesië is bij veel toeristen geliefd als winterse zonvakantie ‘dicht bij huis’. Simone van den Berk van TUI: „Er zijn eigenlijk maar een paar bestemmingen waar je al in februari of maart met een paar uur vliegen een zonvakantie kunt boeken. Dat zijn de Canarische Eilanden, Egypte en Tunesië, in die volgorde van populariteit. Je hoeft dan niet naar Curaçao of nog verder weg. Voor de komende weken hebben er ook weer honderden mensen geboekt.” In totaal gaan jaarlijks tienduizenden Nederlanders met vakantie naar Tunesië.

Een ”all inclusive”-zonvakantie in een resort in Tunesië is mogelijk vanaf 360 euro voor acht dagen. In mei wordt er een nieuw vakantie­park geopend, waar Arke een contract mee heeft afgesloten. Maar of toeristen er nu heen willen, is zeer de vraag.


Amicitia en Beter-uit alert

Directeur Cees van Pelt van Amicitia stelt dat er geen reden is om reizen naar Tunesië te schrappen. Voor juli, augustus en september staan bij Amigo, onderdeel van Amicitia, reizen op de planning. Tunesië is sinds veertig jaar een bestemming voor Amicitia. Van Pelt zegt dat er de komende tijd voldoende gelegenheid is om op de situatie in Tunesië in te spelen. Hij wijst op de aanslagen in Parijs in januari. „Des­ondanks gaan er grote aantallen mensen heen.”

Beter-uit Reizen heeft de reizen naar Tunesië in overleg met de ANVR opgeschort. Voor de zomerperiode staan enkele reizen gepland. „Het is even niet mogelijk om te boeken”, aldus directeur Jan van den Bosch. Het is mogelijk dat de reizen alsnog doorgaan, indien het veilig genoeg is.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer