Mehdy Kavousi snoert zichzelf de mond
De 30-jarige Mehdy Kavousi uit Zaandijk is in hongerstaking. Hij heeft zijn mond dichtgenaaid in een ultieme poging minister Verdonk (Vreemdelingenzaken) op andere gedachten te brengen.
Onder de Nederlandse bevolking is de steun voor minister Verdonk echter toegenomen, zo blijkt uit een peiling van Maurice de Hond na het debat in de Tweede Kamer over het asielbeleid.
De Iraniër Kavousi is uitgeprocedeerd en moet terug naar zijn geboorteland, maar dat ziet hij niet zitten. „Hij sterft nog liever dan dat hij teruggaat naar Iran”, vertelde echtgenote Marjon (32) dinsdag in de woning van het echtpaar in Zaandijk. Mehdy Kavousi kwam in 2000 naar Nederland, nadat hij in eigen land op borgtocht was vrijgelaten. „Hij was al een aantal keren opgepakt, omdat hij zich had verzet tegen het regime”, aldus Marjon, die het woord voert nu haar man door de dichtgenaaide lippen niet kan praten. De elektrotechnicus kwam na een lange reis in Nederland terecht. In Purmerend leerde hij Marjon kennen, met wie hij in oktober 2002 trouwde.
De asielprocedure was na 2,5 jaar ten einde. De aanvraag werd afgewezen, omdat Kavousi geen paspoort had en er volgens de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) hiaten in zijn verhaal zaten. Mehdy viel buiten de pardonregeling en is volgens de overheid ook geen schrijnend geval.
Mehdy’s laatste kans is een zogeheten vergunning Verblijf bij Echtgenoot. Die mogelijkheid ontstond door zijn huwelijk met Marjon. „Het probleem daarbij is dat de asielzoeker moet beschikken over een MVV, een Machtiging Voorlopig Verblijf. Die moet je aanvragen en afwachten in het land van herkomst, en dat is niet mogelijk”, aldus Marjon. „Voor 26 februari staat een hoorzitting bij de IND gepland, maar eerlijk gezegd verwachten we daar weinig van. Er worden voorzover ons bekend nauwelijks uitzonderingen gemaakt.”
Daarom besloot Kavousi afgelopen zondag zijn mond dicht te naaien en in hongerstaking te gaan. Hij hoopt de minister alsnog te overtuigen van de onmogelijkheid tot terugkeer. Marjon: „Als de minister voet bij stuk houdt, sterft Mehdy. Hij houdt dit vol tot het einde, dat weet ik zeker.”
Burgemeester R. Vreeman van Zaanstad heeft zich de zaak persoonlijk aangetrokken en dinsdag per koerier een spoedbrief aan de minister verstuurd. Daarin verzoekt hij de minister Mehdy’s zaak „aan te pakken en met mij te voorkomen dat wij over enige dagen geconfronteerd worden met het overlijdensbericht van deze man.”
Het debat met de Tweede Kamer over haar asielplannen heeft minister Verdonk overigens nog meer steun onder de Nederlandse bevolking opgeleverd. Dat blijkt uit een peiling die onderzoeker Maurice de Hond woensdagmorgen heeft gepubliceerd. Na het debat was 63 procent van de ondervraagden het eens met het uitzetbeleid van Verdonk. Een week ervoor lag dat percentage op 55.
Het oordeel over het optreden van de minister is positief tot zeer positief. Van de ruim 1000 ondervraagden vond 67 procent de rol van Verdonk tijdens en na het debat sterk, slechts 13 procent bestempelde het als zwak. Voor het debat lagen die cijfers op respectievelijk 47 en 21 procent.
Volgens De Hond stellen Nederlanders prijs op de duidelijke en rechtlijnige opstelling van de minister. Daarentegen blijkt ook dat een meerderheid van de Nederlandse bevolking het niet erg zou vinden als de regering toch een ruimhartiger asielbeleid zou voeren, aldus de opiniepeiler.
De Tweede Kamer buigt zich donderdag opnieuw over het asielbeleid. Het debat over het uitzetbeleid van uitgeprocedeerde asielzoekers wordt op verzoek van de GroenLinks-fractie heropend. Tweede-Kamerlid Vos wil in deze termijn nog moties indienen. Ze had er al drie ingediend, maar wil bij nader inzien toch nog meer duidelijkheid over schrijnende gevallen en over de positie van kinderen. CDA, VVD en LPF hadden geen enkele behoefte om het debat te heropenen, omdat volgens hen alles is besproken. De andere partijen steunden het verzoek wel.
De SP wil zo spoedig mogelijk een reactie van het kabinet over het advies van de adviescommissie vreemdelingenzaken. Dat advies kwam maandag uit, vlak voordat het asieldebat begon. Minister Verdonk wilde het advies eerst in het kabinet bespreken. De adviescommissie wil onder meer dat individueel bij asielzoekers die ten minste vijf jaar op een beslissing wachten naar redenen van klemmende humanitaire aard wordt gekeken. Bij asielzoekers die langer dan zeven jaar in Nederland zijn, zouden kinderen of de mate van inburgering de doorslag kunnen geven voor een verblijfstitel.
De gemeente Leiden vindt dat zestig asielzoekende gezinnen alsnog een verblijfsvergunning moeten krijgen. Burgemeester H. Lenferink en wethouder W. de Boer (GroenLinks) gaan woensdag naar Den Haag om minister Verdonk hierover een dossier te overhandigen.
Het dossier is vorig jaar al aan Den Haag gezonden. Het gaat om 71 volwassenen en 37 kinderen, die volgens Leiden al dermate lang in de asielprocedure zitten dat ze onder de pardonregeling vallen.
In Groningen demonstreert de actiegroep Van Harte Pardon vanmiddag op de Grote Markt om aandacht te vragen voor met uitzetting bedreigde asielzoekers. De actiegroep zal een petitie aanbieden aan lokale en provinciale bestuurders onder het motto ”Geen vluchtelingen op straat”.