Binnenland

Website kabinet over waarden en normen

Projecten die te maken hebben met waarden en normen, berichten uit de samenleving over respectabel gedrag, informatie over activiteiten van de ministeries en hun bewindslieden en een kalender met gebeurtenissen. Dat vormt het hoofdbestanddeel van www.zestienmiljoenmensen.nl

Ad Ermstrang
11 February 2004 11:55Gewijzigd op 14 November 2020 00:57

Premier Balkenende neemt donderdag in het Haagse wijkcentrum Morgenstond deze website over waarden en normen in gebruik. Meer dan een jaar na het aantreden van het tweede kabinet onder zijn leiding wordt alle informatie op dit terrein ook via internet toegankelijk.

De site is een logisch vervolg op de uitspraken van de premier om op tal van terreinen de discussie over waarden en waarden te openen. Aan totstandkoming van de website gingen zaken als een rapport van de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR) en verschillende acties van departementen vooraf.

Donderdag is de beurt aan het kabinet. De Rijksvoorlichtingsdienst heeft een website ontwikkeld die als forum kan dienen voor individuele burgers, organisaties, kerkgenootschappen en buurt- en wijkteams. „Op de site worden met stellingen over actuele onderwerpen discussies aangejaagd”, zegt coördinator Mei Li Vos.

Vooralsnog bestaat de website uit een viertal onderdelen. Allereerst treffen de bezoekers informatie over vele projecten die in de ogen van de samenstellers rechtstreeks of indirect te maken hebben met het thema normen en waarden. Mei Li Vos: „Dat kan gaan over het opruimen van zwerfvuil of hulp aan bejaarden, maar ook over projecten die zich richten op overlast door jongeren. Zo veel mogelijk kennis die in de samenleving bestaat, wordt hier gebundeld. Dat is handig voor anderen die daar gebruik van willen maken. Bovendien kunnen zaken die op deze site passen, worden aangemeld en daar ook een plek krijgen.”

Een tweede onderdeel van de site vormen pagina’s met meningen vanuit de samenleving. „Als overheid kunnen wij niet zeggen wat prettig gedrag is. Dat gebeurt al op heel veel andere sites. Deze rubriek bestaat uit interviews met mensen die aangeven wat hun waarden en normen zijn. Wij maken dus zelf geen toptienlijstjes. Door bekende en onbekende Nederlanders te laten vertellen in de interviews wordt de breedte van de discussie zichtbaar.”

Derde onderdeel bestaat uit berichten over het beleid van verschillende ministeries op het gebied van waarden en waarden. Daar kan de bezoeker ook de verrichtingen van de verschillende ministers volgen.

Ten slotte biedt de site een kalender. „In deze multiculturele samenleving is er vrijwel iedere dag wel iets te vieren. Dat kan te maken hebben met kerken, maar ook met onderwerpen als opvoeding of onderwijs. In een breed overzicht worden deze activiteiten aangegeven”, verduidelijkt coördinator Vos.

In de loop van dit jaar volgen andere rubrieken. Zo zal www.zestienmiljoenmensen.nl worden uitgebreid met informatie over de discussie over waarden en normen in andere landen. Zo was in Noorwegen een staatscommissie op dit terrein werkzaam. In Frankrijk staat het debat over scheiding van kerk en staat in de belangstelling als gevolg van de discussie over het dragen van hoofddoeken in publieke ruimten. Ook in verband met het toekomstige voorzitterschap van de Europese Unie wil Nederland op dit terrein een voortrekkersrol spelen.

Verder zal informatie over etiquette worden toegevoegd. Gedacht wordt onder meer aan gegevens over experts op dit terrein en verhalen over verschillende gedrags- en omgangsvormen in verschillende regio’s in Nederland. Er wordt nagedacht over de mogelijkheid om met debatcentra en bepaalde tv-programma’s samen te werken bij het publieke debat.

De ingebruikname van de site valt samen met het uitdelen van certificaten aan vrijwilligers die zich hebben bekwaamd in deelname aan een buurtinterventieteam. De teams zijn opgericht om de sociale veiligheid te vergroten in de Haagse probleemwijk. Vos: „Het was voor ons een mooi voorbeeld van meedoen, want daar gaat het om.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer