Kerk & religie

Kampioen roeien ontwierp luisterbijbel

EDE. Tom Treseder (81) uit Australië werd 33 keer wereld­kampioen roeien. Als grote passie ontwierp hij 25 jaar geleden de luisterbijbel, waarmee wereldwijd analfabeten en slechtzienden worden bereikt.

Van een medewerker
17 March 2015 18:59Gewijzigd op 15 November 2020 17:27
Een man uit Papoea-Nieuw-Guinea met de luisterbijbel.                beeld Megavoice
Een man uit Papoea-Nieuw-Guinea met de luisterbijbel. beeld Megavoice

Gisteravond vertelde de Australiër in de Christelijke Hogeschool Ede over zijn uitvinding, die Mega­voice is gaan heten. Op zijn dertiende begon de roeicarrière van Tom Treseder. Toen hij vijftien was, leerde hij de Heere Jezus kennen als Verlosser. „Dat zou het einde betekenen van mijn carrière, omdat ik niet meer kon roeien op zondag. Maar mijn coach schonk mij een boot van 10.000 dollar, waarmee ik vijf avonden en op zaterdag kon roeien. Voor de zondag werd ik vrijgesteld. Alsof God tot mij sprak: „Wij Mij eren, zal Ik eren.”

In 1974 was Treseder op het congres voor wereldevangelisatie in het Zwitserse Lausanne, met als thema: ”Laat de hele wereld Zijn stem horen”. „Dat was voor mij een stem die mij riep de wereld in te gaan met het Evangelie”, zegt hij. In 1987 werd Treseder directeur van de Bible Society Australië. „In die tijd greep het mij aan dat miljoenen mensen op de wereld analfabeet, slechtziend of blind zijn. Ze kunnen de Bijbel niet lezen. Ik vroeg de Heere of ik voor hen een luister­bijbel zou kunnen ontwerpen, zodat iedereen het Woord van God kon horen.”

Treseder dacht na over de vraag hoe hij gegevens kon opslaan. In 1989 ontmoette hij op het tweede Lausannecongres de Amerikaan Ken Crowel, die bezig was een elektronicabedrijf op te zetten. Treseder vertelde hem van mijn plannen om een luisterbijbel te ontwikkelen. Crowel zag de moge­lijkheid om de hele Bijbel op te slaan op een siliciumchip. Het lukte aanvankelijk om 320 uur spraak vast te leggen. Inmiddels is dat 1040 uur geworden in 6300 verschillende talen en dialecten.

De luisterbijbel ziet eruit als een mobiele telefoon en kan via het stopcontact opgeladen worden. Door 36 distributiekanalen –in Nederland via de ZakBijbelBond– zijn wereldwijd 1 miljoen luisterbijbels verspreid. Treseder gaf de luisterbijbel de naam Megavoice. Het apparaatje kost 48 euro. De Australiër noemt het opmerkelijk dat zelfs moslimvrouwen in Bagdad vragen om een Megavoice. „Mensen zijn bereid om risico’s te nemen voor het verspreiden van luisterbijbels. In Saudi-Arabië verstoppen moslimvrouwen de luisterbijbel onder hun boerka. Zo doorbreekt God onze barrières.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer