Satudarah en No Surrender nu ook in Suriname
PARAMARIBO (ANP). De Surinaamse afdeling van motorclub Satudarah is officieel erkend als volwaardig lid van de van oorsprong Nederlandse motorclub. Dat heeft Angelo Manuhutu, president van de Satudarah-organisatie wereldwijd, gezegd in een gesprek met het ANP.
De Zuid-Amerikaanse afdelingen van Satudarah waren afgelopen weekend bijeen in Suriname. Ook enkele leden van motorclub No Surrender waren in Suriname. Volgens Manuhutu hebben zij nu ook een afdeling in Suriname. Informatie op website van No Surrender bevestigt dit.
De afdeling Suriname is niet de eerste buitenlandse tak van Satudarah en zal zeker ook niet de laatste zijn. Zo zijn er de laatste tijd afdelingen bijgekomen in Canada, Mexico en Belize. En binnenkort komt er een in de Verenigde Staten.
Volgens Manuhutu dankt Satudarah het succes aan het multiculturele karakter van de club en de normen en waarden die gebaseerd zijn op de Molukse traditie. „Bij ons draait alles om vriendschap en respect en verder gelden regels als niet liegen, niet stelen en je komt niet aan elkaars vrouw”, legt Manuhutu, zelf ook van Molukse afkomst, uit.
Ondanks deze regels hebben heeft de motorclub een slecht imago en worden ze regelmatig in verband gebracht met drugs, wapens en vechtpartijen. Voor Manuhutu is dit een grote frustratie. „Als een Feyenoord-supporter wordt opgepakt met drugs gaat justitie de club Feyenoord toch niet verbieden? Waarom dan wel bij motorclubs?”
Hij denkt dat politie en justitie de jacht op de motorclubs niet snel zullen staken. „Er zijn allerlei units opgericht en justitie doet er alles aan om ons in een slecht daglicht te plaatsen. Ik weet bijna zeker dat er hier in Suriname nu ook mensen van de Nederlandse recherche zijn om te kijken wat we hier doen.”
Het steekt Manuhutu erg dat zijn organisatie „op het imago beoordeeld wordt en niet op de feiten.” „De regering zou ons eigenlijk subsidie moeten geven. Wij geven aandacht aan de jongens wat hen helpt om op het goede pad te blijven. We hebben Ajax- en Feyenoordsupporters in de groep, Israëliërs en Palestijnen, Turken en Koerden en het gaat allemaal goed. Het is jammer dat die aspecten zo weinig aandacht krijgen.”