Economie

Smartphones met twee gezichten

Wordt het de phablet? Gaat de smartwatch doorbreken? Zo’n beurs als vorige week, in Barcelona, is een ideale plaats om te peilen wat de trends zijn rond mobieltjes. Het jaarlijkse Mobile World Congress trok dit keer meer dan 90.000 bezoekers. Niet omdat de entree zo goedkoop was, want voor het ‘kleinste’ kaartje moesten ze al 750 euro neertellen. Bezoekers die overal op de voorste rij wilden zitten, betaalden zelfs 5000 euro.

S. M. de Bruijn

17 March 2015 07:29Gewijzigd op 15 November 2020 17:26
De Runcible heeft meer weg van een zakhorloge of kompas. beeld RD
De Runcible heeft meer weg van een zakhorloge of kompas. beeld RD

Dat maakt zo’n beurs interessant als showroom voor belangrijk nieuws. Samsung laat er de Galaxy S6 zien, IKEA vertelt dat het meubels gaat maken die automatisch je telefoon opladen, Google kondigt aan ook mobiel internet te gaan leveren, HTC heeft een 3D-bril gemaakt, LG presenteert nog vóór Apple een 4G-smartwatch, en Sony heeft een nieuwe slanke tablet, de Xperia Z4. En dan is er natuurlijk veel nieuws over de plannen rond 5G, het snelle en stabiele internet van de toekomst.

Twee smartphones vielen op omdat ze letterlijk probeerden grenzen te verleggen. Maar dan wel in twee verschillende richtingen.

Dubbelzijdig

Tweezijdig kopiëren en printen is heel gewoon, maar in de digitale wereld bestaat ‘dubbelzijdig’ niet. Wat zou je daar ook mee willen als je toch nooit twee schermen tegelijk kunt bekijken? De Russische firma YotaPhone ziet echter een markt voor een toestel dat zowel aan de voor- als de achterkant een scherm heeft. De voorkant is een ‘gewoon’ 5 inch ledscherm met de full-HD-resolutie die inmiddels standaard is voor deze smartphones. De verrassing zit aan de achterkant, die voor een groot deel bestaat uit een e-readerscherm met elektronische inkt. Die heeft nadelen (geen kleur, zestien grijstinten, minder snel) maar daar staat tegenover dat dit scherm vrijwel geen stroom kost. Zelfs als de achterzijde altijd aan staat, gaat de batterij toch vijf dagen mee.

Directeur Vlad Martynov is ervan overtuigd dat andere fabrikanten de YotaPhone niet zomaar zullen namaken, omdat de techniek ervan erg ingewikkeld is. Zelf gebruikt hij de achterkant vooral om z’n agenda te raadplegen, maar hij kan er ook beurskoersen, rss-feeds en tekstberichten of complete e-books op lezen. Met één druk op de knop verschijnt er een screensaver met mooie foto’s. De smartphone krijgt dan een heel persoonlijke achterkant en is, ook al ligt-ie op z’n buik, een echte blikvanger.

De YotaPhone 2 is al op een enkele plaats in Nederland verkrijgbaar en kost circa 700 euro.

Antismartphone

Een nóg opvallender blikvanger dan de YotaPhone is de Runcible. De fraaie houten achterkant van deze ronde smartphone verraadt meteen dat het een alternatief apparaat is. Directeur Aubrey Anderson van het Amerikaanse bedrijf Monohm heeft nauwelijks tijd om alle belangstellende journalisten te woord te staan. „Het eerste apparaat voor het postsmartphonetijdperk”, vindt Anderson, die z’n telefoon zelfs durft aanduiden als de antismartphone. Het idee hierachter is juist tegengesteld aan dat van de YotaPhone: laat minder zien in plaats van meer.

De Runcible lijkt dan ook in niets op de duizenden andere smartphones in Barcelona. Monohm heeft voor het ronde ontwerp van de Runcible gekozen omdat die herinnert aan klassieke vormen zoals het kompas en het zakhorloge. Dat past goed in de hand en moet rust uitstralen. „Je wordt er rustig van als je ’m vasthoudt.” Het apparaat rinkelt dan ook niet, heeft geen trilmotor en onderbreekt dus geen gesprekken. In plaats daarvan past er een horlogeketting aan en is de achterkant uitgevoerd in esdoorn of wortelnoten. De andere kant oogt inderdaad ook letterlijk als een kompas, als de gebruiker met de Runcible wil navigeren. In plaats van een plattegrond of luchtfoto toont deze smartphone alleen een rode kompasnaald op het scherm die de juiste richting uitwijst. Zo zijn er meer eigenaardigheden: foto’s die je ermee maakt zijn rond in plaats van rechthoekig.

Op deze smartphone geen apps die elkaar verdringen, maar alleen basale functies als bellen, foto’s maken en browsen. Aan de hand van gekleurde ballonnen op het ‘horloge’ krijgt de gebruiker een indruk hoe druk het is op z’n sociale netwerken, maar meer ook niet. De tegendraadse Runcible is nog in de ontwikkelfase, maar komt zeer waarschijnlijk eerst in Japan op de markt. De prijs van de Runcible was tijdens de beurs nog niet bekend, maar Anderson geeft aan dat die in de buurt zal liggen van de betere smartphone.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer