Buitenland

Kerry wint ook in zuidelijke staten

Senator John Kerry uit Massachusetts heeft dinsdag bij de Democratische voorverkiezingen in Virginia en Tennessee met ruim gemak zijn naaste concurrenten senator John Edwards en oud-NAVO-opperbevelhebber Wesley Clark verslagen. De laatste geeft de strijd volgens zijn woordvoerder Matt Bennett op.

Van onze correspondent
11 February 2004 11:00Gewijzigd op 14 November 2020 00:57
OKLAHOMA CITY – Wesley Clark heeft zich dinsdag teruggetrokken als presidentskandidaat voor de Democraten. Hij deed dat na opnieuw twee nederlagen te hebben geleden bij voorverkiezingen in de staten Tennessee en Virginia. Foto EPA
OKLAHOMA CITY – Wesley Clark heeft zich dinsdag teruggetrokken als presidentskandidaat voor de Democraten. Hij deed dat na opnieuw twee nederlagen te hebben geleden bij voorverkiezingen in de staten Tennessee en Virginia. Foto EPA

Kerry haalde 41 procent van de stemmen in Tennessee tegenover 26 procent voor Edwards en 23 procent voor Clark. In Virginia stemde 51 procent op Kerry. Edwards haalde hier 27 procent en Clark scoorde 9 procent. Van de drie resterende kandidaten boekte oud-gouverneur van Vermont Howard Dean nog het beste resultaat met 4 procent in Tennessee en 7 procent in Virginia. Zijn positie lijkt hopeloos, ook al is hij van plan om voorlopig nog vol te houden.

In feite wordt het nu een race tussen Kerry en Edwards, waarbij er volgens politieke waarnemers al iets heel bijzonders moet gebeuren wil Edwards er nog in slagen een eindzege van Kerry te verhinderen. Voor Kerry waren het dinsdag belangrijke overwinningen. Het ging namelijk om twee zuidelijke staten, het ”thuisland” van Edwards en Clark, die beiden hadden gehoopt op goede resultaten.

Kiezers staan in het zuiden gewoonlijk sceptisch tegenover kandidaten uit het noorden, maar dinsdag was daarvan weinig te merken. „Amerikanen kiezen voor verandering - in oost en west, in het noorden en nu ook in het zuiden”, aldus een triomfantelijke Kerry dinsdag. Politieke analisten wijzen erop dat het succes van Kerry in het zuiden nog niet betekent dat hij dat succes in november bij de algemene presidentsverkiezingen kan herhalen.

„Het zuiden is een sterk Republikeins bolwerk en winnen bij de voorverkiezingen betekent nog niet dat Kerry hier straks ook president Bush kan verslaan”, aldus politiek analist Merle Black van de Emory Universiteit in Atlanta (Georgia), een specialist van Amerika’s zuidelijke politieke geschiedenis.

Uit opiniepeilingen bleek ook dinsdag weer dat kiezers vooral op Kerry stemmen omdat zij denken dat hij de meeste kans heeft om Bush te verslaan. Sommige Democraten voelen soms meer voor de ideeën van andere kandidaten, maar de ”verkiesbaarheid” van Kerry geeft voor hen de doorslag.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer