Binnenland

Hoogbejaard echtpaar Staphorst is alles kwijt na brand

STAPHORST. Een hoogbejaard echtpaar uit Staphorst is vrijdagmiddag alles kwijtgeraakt. Een brand verwoestte hun monumentale boerderij aan de Geerligsweg. De man (96) en zijn vrouw (91), die geen kinderen hebben, bleven ongedeerd. Ze verblijven nu in zorgcentrum De Berghorst in het dorp.

Eelco Kuiken
16 March 2015 15:26Gewijzigd op 15 November 2020 17:25
In Staphorst brandde vrijdag de boerderij van een hoogbejaard echtpaar uit. beeld Eelco Kuiken
In Staphorst brandde vrijdag de boerderij van een hoogbejaard echtpaar uit. beeld Eelco Kuiken

De brand in het rietgedekte gemeentelijke monument ontstond vrijdagmiddag rond twee uur. Rietdekkers die even verderop aan de slag waren, ontdekten het vuur en sloegen alarm. De brandweer kon belendende percelen redden, maar de boerderij was verloren. Bij de vuurzee kwam asbest vrij. Een gespecialiseerd bedrijf heeft alles opgeruimd.

Het is de tweede grote brand in het beschermd dorpsgezicht van Staphorst in een jaar tijd. Op 21 maart vorig jaar brandde het rijksmonument van SGP-politicus Slager tot de grond toe af. Slager raakte zwaargewond. Zijn zoon Johan bleef ongedeerd. De twee rampplekken liggen op nog geen 200 meter van elkaar.

Zaterdagochtend waren asbestverwijderaars bezig de directe omgeving te reinigen. „We hebben geluk gehad. Door de hitte begon het aan de zijkant van mijn bedrijfspand te smeulen. De brandweer was alert”, aldus een buurtbewoner. Het waren hachelijke uren, want rondom de hoeve staan woningen en bedrijven.

Branden komen regelmatig voor in de lintbebouwing van Staphorst en Rouveen. Soms hebben de oeroude boerderijen zelfs nog een rieten kap zonder dakbeschot. De kurkdroge holle rietstengels bevatten veel zuurstof. Spinrag en stof van soms eeuwen jagen de vlammen aan. Daardoor is de brandweer vaak kansloos. Dat was vrijdag ook zo.

De tientallen meters lange hoeves staan schuin achter elkaar en de stegen tussen de panden zijn smal. Dit unieke patroon van schuin achter elkaar bouwen heeft alles te maken met de gewoonte van overerving en het tegelijk opschuiven van de bebouwing door ontginning. De kinderen kregen hun deel en ze bouwden hun eigen boerderij op steeds smaller wordende percelen. Hierdoor ontstond er een bijzonder slagenlandschap met smalle kavels en lange boerderijen die schuin achter elkaar staan, waardoor ze zicht hielden op de dorpsweg. Het is een uniek beschermd dorpsgezicht, maar bij brand is er veel gevaar. Om die reden doet de gemeente Staphorst er alles aan om het vrijwillige brandweerkorps op peil te houden. Het lokale korps verricht niet zelden huzarenstukjes.

De Stichting Staphorst helpt Staphorst, in het leven geroepen na die andere verwoestende vuurzee die op 21 maart vorig jaar de hoeve van Slager in de as legde, heeft gezegd klaar te staan om opnieuw gelden te stroomlijnen als de gemeenschap weer besluit geld in te zamelen. Na de brand van vorig jaar kwamen burgers in actie voor de slachtoffers, die ook alles waren kwijtgeraakt.

Al snel zag toen de Stichting Staphorst helpt Staphorst het levenslicht. Medio vorig jaar kreeg Slager een fors bedrag. Evert Ritsma, penningmeester van Staphorst helpt Staphorst, liet dit weekeinde weten dat alles klaarstaat om opnieuw in actie te komen als het nodig is.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer