„Antiterreurmaatregelen amper ingezet”
HILVERSUM (ANP). Antiterreurmaatregelen om jihadisten te stoppen, zoals hun paspoort afpakken of hun bankrekening bevriezen, worden maar beperkt opgelegd. Dat blijkt uit onderzoek van RTL Nieuws.
Tot nu toe is in twaalf gevallen het financiële tegoed van een Nederlandse jihadist bevroren. Vijftig paspoorten zijn ingetrokken; dat gebeurde vooral bij mensen die Nederland nog niet hebben verlaten.
Het aantal jihadisten dat in aanmerking komt voor de antiterreurmaatregelen ligt veel hoger. Want het Openbaar Ministerie heeft tegen 92 verdachten van terrorisme een onderzoek lopen. En uit cijfers van inlichtingendienst AIVD blijkt dat minstens 180 mensen naar Syrië zijn vertrokken.
Volgens RTL Nieuws kunnen de AIVD en het OM maar moeilijk uit de voeten met de twee maatregelen. Willemijn Aerdts, inlichtingenexpert van de Universiteit van Amsterdam: “Ze zijn voorzichtig om die informatie te delen, omdat dat prijs zal geven wie ze volgen of welk netwerk ze in kaart hebben, maar ook wat hun werkwijzen zijn. En dat willen ze natuurlijk koste wat het kost voorkomen.”
De Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) zegt dat er niets is af te leiden uit het aantal keren dat tegoeden zijn bevroren en paspoorten zijn ingetrokken. Er zijn in totaal 38 maatregelen die tegen jihadisten kunnen worden genomen en het toepassen daarvan is maatwerk, aldus de NCTV.
D66-Kamerlid Gerard Schouw vindt dat het kabinet ernstig tekortschiet in de aanpak van het jihadisme. „Er is een hoop stoere taal, maar in de praktijk komt er weinig van terecht.” Hij wil dat de tijdelijke minister van Veiligheid en Justitie, Stef Blok, dinsdag in de Kamer opheldering geeft.