Meer donoren, geen kortere wachtlijsten
Het aantal orgaandonoren is in het afgelopen jaar toegenomen met 10 procent. Toch is de wachtlijst met mensen die wachten op een orgaan niet afgenomen.
Dat zei minister Hoogervorst van Volksgezondheid dinsdag in de Tweede Kamer tijdens het wekelijkse mondelinge vragenuur. Vorig jaar is het aantal personen bij wie na overlijden een of meer organen zijn uitgenomen, toegenomen tot 220. Dat zijn er twintig meer dan in 2002. Toch is het aantal mensen dat op een wachtlijst staat voor een hart, nier, lever of long niet gedaald. Dat blijft stabiel op 1400. Het komt volgens Hoogervorst regelmatig voor dat mensen die op een wachtlijst staan, overlijden omdat ze niet tijdig een ander orgaan krijgen.
Het PvdA-kamerlid Arib voelde de bewindsman dinsdag aan de tand over een nog niet gepubliceerd onderzoek waaruit blijkt dat een kwart van de artsen zegt geen tijd te hebben om organen van overleden mensen uit te nemen.
Volgens het PvdA-kamerlid is het de hoogste tijd dat de regering een nieuw systeem voor orgaandonatie opzet. Daarin is iedereen orgaandonor, tenzij men laat weten dit niet te willen. Op dit moment moet degene die wel donor wil zijn zich juist laten registreren.
Hoogervorst kondigde aan dat het kabinet deze zomer een standpunt zal innemen over een mogelijk nieuw orgaandonatiesysteem. Dat zal gebeuren naar aanleiding van een evaluatie van de huidige Wet op de orgaandonatie. Die is vijf jaar geleden in werking getreden en over twee maanden verschijnt er een evaluatie.
De bewindsman voelt op dit moment niet voor de invoering van een geenbezwaarsysteem. Hij wil dat orgaandonatie indringender onder de aandacht wordt gebracht bij nabestaanden van overledenen. Als de overledene zich niet heeft laten registreren als donor, moeten de nabestaanden beslissen of artsen organen mogen uitnemen. In 80 procent van de gevallen zeggen de nabestaanden nee.
Hoogervorst denkt dat speciale ”donatievragers” het aantal weigeringen terug kunnen dringen. Voor deze functie zouden verpleegkundigen in aanmerking kunnen komen. Een donatievrager heeft overigens niet dezelfde functie als de donatiecoördinator. Donatiecoördinatoren stemmen vraag en aanbod van organen op elkaar af. Er zijn bijna zestig van zulke coördinatoren in vijftig ziekenhuizen.
Binnen de regeringscoalitie bestaat geen eenstemmigheid over een mogelijke wijziging van de Wet op de orgaandonatie. De CDA-fractie in de Tweede Kamer voelt niets voor het zogenaamde geenbezwaarsysteem. Volgens het christen-democratisch kamerlid Ormel is het menselijk lichaam „geen zak organen die na de dood zomaar leeggehaald kan worden.” Het CDA wil binnen vier jaar 2 miljoen donoren extra werven door de mogelijkheid van orgaandonatie beter bij het publiek onder de aandacht te brengen.
D66 is wel voorstander van het geenbezwaarsysteem, de VVD beraadt zich nog.