Getroffen pluimveehouder: Je hebt de vogelgriep zo op je erf
BARNEVELD. „De biddagdienst was snel vergeten toen ik woensdagavond hoorde dat er mogelijk vogelgriep op ons bedrijf was aangetroffen.” Die vermoedens werden gisteren bevestigd.
Gert Hazeleger (65) uit Barneveld komt aan de keukentafel zitten. Zoon Henk (31), met wie hij sinds 2007 een maatschap heeft, vertelt net dat hij woensdag onder kerktijd een telefoontje kreeg. „Ik heb na de dienst direct teruggebeld en kreeg te horen dat ons bedrijf gescreend zou worden.”
Vorige week vrijdag was de dierenarts er al bijgehaald. Henk: „Ik merkte dat er wat meer dode kippen waren dan anders. Erg ziek waren ze niet en ook zag ik geen symptomen van vogelgriep. Verhoogde uitval was er wel. En dan wordt altijd het protocol gevolgd, waardoor uiteindelijk toch vogelgriep is vastgesteld. Het blijkt nu om een milde variant te gaan.”
Gert Hazeleger neemt het voor het oog berustend op. „Dit risico loop je, dat weet je in zo’n pluimveerijk gebied als hier. Nu maar hopen dat de ziekte niet overslaat naar bedrijven in de buurt. Ik zie nu hoe snel je de ziekte op je eigen erf kunt hebben. Eind vorig jaar heb ik nog vanuit het keukenraam zitten kijken hoe de eendenhouderij van de buurman tegenover ons werd geruimd. Overigens is er geen enkel verband met toen, het betreft een totaal andere variant.”
Hazeleger noemt het „een grote tegenslag” dat hij op deze manier 30.000 legkippen kwijtraakt. „Het is ons dagelijks brood. De dieren krijgen we vergoed, maar de kosten eromheen niet. We hebben sinds 1982 een gezinsbedrijf en mijn zoon hoopt het op termijn over te nemen.”
En nu vogelgriep. „Dat grijpt diep in. Het is je vee, maar we weten dat de Heere alle dingen leidt, ook dit. Hij regeert alles, Hij staat er boven. Dat helpt ons deze dagen door.”
Vogelgriep in hart pluimveesector
BARNEVELD. Vogelgriep in Barneveld, het hart van de pluimveesector. Kippenboeren hielden gistermiddag hun hart vast toen het nieuws via de sociale media begon door te sijpelen.
Inmiddels is duidelijk dat het een laagpathogene –minder besmettelijk– variant van het virus betreft, H7N7. Maar het blijft oppassen geblazen, reageert voorzitter Eric Hubers van de LTO-vakgroep pluimveehouderij. „Als je er niet snel bij bent, kan het virus muteren naar een gevaarlijke variant.”
Hubers vermoedt dat de vogelgriep door wilde vogels is overgebracht. Het getroffen bedrijf heeft een uitloop.
De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit is gestart met de ruiming van de 30.000 leghennen. Het ministerie van Economische Zaken heeft in een zone van 1 kilometer een vervoersverbod en een ophokplicht ingesteld. De zeventien andere pluimveebedrijven in dit gebied worden gescreend. Een broederij mag onder voorwaarden kuikens blijven afleveren.
Eind 2014 trof de hoogpathogene variant H5N8 vijf bedrijven in pluimveearme regio’s. De overheid greep direct hard in. Onderzoeksinstituut LEI becijferde de directe schade door deze uitbraken op 49 tot 56 miljoen euro.