Oppassen met kruidenpreparaten en medicijnen
BILTHOVEN (ANP). Een aantal kruidenpreparaten kan bij gebruik in combinatie met geneesmiddelen gezondheidsrisico’s veroorzaken. Daarvoor waarschuwt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) vrijdag. Vooral met sint-janskruid is het oppassen geblazen.
In een top tien van kruidenpreparaten die volgens het RIVM risico’s opleveren bij medicijngebruik staan: sint-janskruid, zonnehoed, knoflook, kava, ginkgo, geelwortel, danshen, Amerikaanse ginseng, valeriaan en groene thee.
Het gezondheidsinstituut waarschuwt met name voor sint-janskruid, mensen gebruiken dat tegen innerlijke onrust en neerslachtigheid. Het middel vermindert de werking van een aantal geneesmiddelen tegen schimmel- of virusinfecties, van chemotherapie (bij kanker) en van middelen die het afweersysteem onderdrukken, zoals bij transplantaties. Aan de andere kant kan het juist de werking van bepaalde bewustzijnsverlagende en bewustzijnsstimulerende middelen versterken.
Uit voorzorg wordt geadviseerd geen sint-janskruid te gebruiken bij het gebruik van deze medicijnen.
Op de website van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit wordt dieper ingegaan op de ‘bijwerkingen’ van de middelen uit de top tien. Bij de andere kruiden is de interactie met medicijnen minder duidelijk. Zo kunnen er mogelijk effecten zijn op de bloedstolling bij kruidenpreparaten met Amerikaanse ginseng, danshen, ginkgo, geelwortel en knoflook.
Ongeveer 10 procent van de mensen in ons land gebruikt kruidenpreparaten voor hun gezondheid, zegt het RIVM. Het instituut ziet steeds meer middelen op de markt verschijnen en denkt dat het gebruik toeneemt. „We willen mensen meer bewust maken van de risico’s.”
Bij het Nederlands bijwerkingencentrum Lareb zijn de afgelopen twintig jaar 25 meldingen binnengekomen over de invloed van kruidenmiddelen op medicijnen. „Wij vermoeden echter dat er daarnaast veel onderschatting en onwetendheid is waardoor de negatieve gevolgen van combinatiegebruik buiten beeld blijven. Tot hoeveel ellende dat leidt weten we niet zo goed.”