Fenna Tuin (17): In grote auto rijden is leuk
BALKBRUG. Ze is 17 jaar jong én heeft al een rijbewijs op zak. Fenna Tuin uit Balkbrug: „In een grote auto rijden is leuk.”
„Makkelijk” vindt Fenna het om nu al een rijbewijs in bezit te hebben. „Met mijn ouders kan ik in de auto wat ervaring opdoen.”
Het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) meldde gisteren dat al 100.000 17-jarigen het felbegeerde document hebben bemachtigd. Daarmee lijkt het in 2011 gestarte experiment 2toDrive geslaagd. Jongeren van 17 met rijbewijs mogen achter het stuur kruipen. Tot hun achttiende moet dan wel onder begeleiding van een zelfgekozen coach. 2toDrive is opgezet na het succes van begeleid rijden in Duitsland. Daar leidde het tot een forse daling van het aantal ongevallen en verkeersovertredingen onder jongeren.
Fenna, die aan het Hoornbeeck College in Kampen de opleiding tot junior accountmanager volgt, startte vorig jaar mei met autorijles. Ze leerde de kneepjes van het vak bij haar opa, de 68-jarige rijinstructeur L. Bisschop uit Staphorst. „Dat voelde vertrouwd. Het was voor mij logisch dat ik bij mijn opa rijles zou volgen. Ik heb ongeveer dertig lessen gehad. Ik heb in een BMW en een Mercedes gereden. In een grote auto rijden is leuk.” Voor haar theorie-examen slaagde ze in mei vorig jaar, in één keer.
Goed kijken
Wat vindt Fenna het belangrijkste wat ze van haar opa heeft geleerd? „Goed kijken tijdens het autorijden. Je spiegels gebruiken. Je goed aanpassen aan het overige verkeer.”
Op 29 december 2014 moest Fenna afrijden in Meppel. Ze slaagde. „Het was best spannend. Mijn rijexamen begon ’s ochtends om acht uur. Het had gevroren, de weg was een beetje glad. Gelukkig kon het examen wel doorgaan.”
Zo af en toe kruipt Fenna achter het stuur. Nu nog in bijzijn van één of beide ouders. „Ze geven me de sleutels. „Ga jij maar rijden.” Dan ga ik bijvoorbeeld naar een winkel of naar familie in Staphorst. Mijn ouders kunnen me bijvoorbeeld helpen bij het goed inschatten van verkeerssituaties.”
Het autorijden kan de studente uit Balkbrug wel bekoren. „Je zit lekker droog en je bent natuurlijk sneller dan met de fiets. Ik vind het wel mooi om 120 of 130 kilometer per uur te rijden.” Wat ze lastig vindt? „Tussen twee auto’s parkeren. Of dat typisch een vrouwenprobleem is? Dat zou best kunnen.”
In haar omgeving zijn er meer mensen die al op jonge leeftijd achter het stuur kruipen. „Mijn vriendinnen lessen ook al op hun 17e. Al was ik wel de eerste die ermee begon.”
Vooralsnog is Fenna niet van plan een voertuig aan te schaffen. „Ik zit nog op school, ik heb er het geld niet voor. Over een paar weken hoop ik 18 te worden. Dan krijg ik een gratis ov-kaart.”
Speciaal gehecht aan auto’s is ze niet. „Het maakt mij niet zo veel uit in wat voor auto ik rij.”
Jongeren rijden nogal eens onbezonnen. Hoe ziet Fenna dat? „Het is de verantwoordelijkheid van jongeren zelf om niet met drank op de weg op te gaan of om hard te rijden. Ik ben dat soort dingen in ieder geval niet van plan. Ik ben een rustige rijder.”
Overmoedig
Haar opa, rijinstructeur Bisschop, vindt het wel goed dat jongeren al op hun 17e hun rijbewijs kunnen halen en dan tot hun 18e onder begeleiding de weg op gaan. „Zo kunnen ze ervaring opdoen.” Bisschop, 42 jaar in het vak, herkent het beeld dat jongere chauffeurs nogal eens „overmoedig” zijn. „Dan gaat het vooral om jongens. Meisjes rijden meestal rustiger.”