Inspectie legt hotelketen boete op van 3 ton
DEN HAAG (ANP). Een hotelketen moet 303.000 euro boete betalen omdat het hotel volgens de Inspectie SZW de uren van dertig werknemers niet inzichtelijk kon maken. De voormalige Arbeidsinspectie liet woensdag weten dat hierdoor niet duidelijk is of de werknemers wel genoeg loon hebben gekregen.
Een onderzoek van de inspectie naar overtreding van de Arbeidstijdenwet loopt nog. De dienst heeft de naam van de hotelketen niet vrijgegeven. Volgens een betrouwbare bron gaat het echter om Bastion Hotels. De directie van Bastion Hotels, dat 31 vestigingen in Nederland heeft, wilde niet reageren op het bericht van de inspectie.
De inspectie kon geen nabetaling eisen, omdat niet duidelijk is geworden hoeveel loon het hotel te weinig heeft betaald. De boete is dan ook voor het feit dat de hotelketen alleen onjuiste informatie kon geven.
Het onderzoek begon in 2013, nadat er klachten van werknemers waren binnengekomen bij de inspectie over onderbetaling en intimidatie. Vier hotelvestigingen en het hoofdkantoor kregen toen bezoek van inspecteurs.
Volgens de inspectie was er sprake van een schijnconstructie. De werknemers zouden volgens hun contract per uur worden betaald, maar in de praktijk kregen zij betaald op basis van het aantal schoongemaakte kamers. Voor een kamer waar een gast nog een nacht verbleef, gold een schoonmaaktijd van 10 minuten, voor een kamer met een vertrekkende gast 15 minuten. Deed een schoonmaker anderhalf uur over zes kamers, dan kreeg hij maar een uur betaald, meldt de inspectie.
Werknemers werden overgehaald om minder uren op te schrijven dan ze in werkelijkheid hadden gewerkt. Wachttijden en tijd voor briefings werden niet uitbetaald, net als de tijd die het kost om de linnenkar te vullen.
Bastion sleepte de inspectie SZW vorig jaar voor de rechter, omdat het bedrijf vond dat de dienst hotelwerknemers intimideerde, bijvoorbeeld door hen te dreigen dat ze op een politiebureau gehoord zouden worden. De kortgedingrechter geloofde niet dat Bastion namens de werknemers optrad. Volgens de rechter heeft Bastion geprobeerd de schoonmakers brieven te laten ondertekenen waarin zij hun verklaringen bij de inspectie introkken. De werknemers bleven echter achter hun verklaringen staan.