SPD’er: Kerkbelasting voor Duitse moslims
BERLIJN. De Berlijnse SPD-fractievoorzitter Raed Saleh pleit voor de invoering van een kerkbelasting voor moslims in Duitsland.
De van oorsprong Palestijnse sociaaldemocraat liet het proefballonnetje dinsdagavond op bij de tv-zender ARD.
De kerkbelasting in Duitsland is een heffing die kerken aan hun leden vragen om daarmee hun onkosten te kunnen betalen. Bij de Duitse belastingdienst wordt van alle burgers bijgehouden tot welke kerkgenootschap ze horen. De fiscus int het geld en verdeelt het over de kerken. De afdracht is ongeveer 8 tot 9 procent van de te betalen inkomstenbelasting.
Saleh, die afgelopen najaar nipt naast het Berlijnse burgemeesterschap greep, wil hetzelfde principe toepassen op moslims. „De moslims hebben een eigen financiering nodig, zodat ze meebetalen aan hun eigen moskee.” Saleh wil daarmee voorkomen dat buitenlandse geldschieters invloed kopen in Duitse moskeeën.
Alleen geloofsgroeperingen met een speciale erkenning mogen meedoen aan de kerkbelasting. Kerken met deze rechtspersoon mogen hun eigen begraafplaats onderhouden, hebben zitting in het omroepbestel en kunnen gemakkelijker een vergunning aanvragen voor de bouw van een gebedshuis, waarvoor ze vervolgens geen grondbelasting hoeven te betalen. Zowel de Rooms-Katholieke Kerk als de protestantse EKD maakt gebruik van deze heffing.
In 2007 werd ook al geprobeerd om moslims deze ”rechten en plichten” te verlenen. CDU-nestor W. Schäuble kon zich toen voorstellen dat ook de islam op termijn zou worden erkend. Tegelijk was er vrees voor te veel macht voor moslimorganisaties.