Prijsdalingen grondstoffen drukken beurzen
AMSTERDAM (ANP). De Europese aandelenmarkten gingen dinsdag eensgezind verder omlaag. Met name aan grondstoffen gerelateerde bedrijven moesten het ontgelden. Dat kwam doordat de prijzen van onder meer metalen en ruwe olie weer flink onder druk stonden.
In Amsterdam sloot de toonaangevende AEX-index 1,1 procent lager op 483,10 punten, en zakte de MidKap 0,5 procent tot 737,97 punten. De DAX in Frankfurt en de CAC 40 in Parijs gingen respectievelijk 0,7 en 1,1 procent lager de handel uit. De FTSE in Londen, waar relatief veel zwaargewichten in de olie- en mijnbouwindustrie deel van uitmaken, leverde 2,6 procent in.
Het Egyptische kunstmestbedrijf OCI was de sterkste daler in de AEX met een min van 4,9 procent. Oliemaatschappij Shell, oliedienstverlener SBM Offshore en staalconcern ArcelorMittal volgden met verliezen tussen de 2,6 en 3,4 procent. Fugro onttrok zich aan de malaise en was met een plus van 1,6 procent de sterkste stijger bij de hoofdfondsen. De bodemonderzoeker profiteerde van een adviesverhoging door KBC.
In de MidKap stond technologiebedrijf TKH bovenaan met een winst van 1,7 procent na goed ontvangen jaarcijfers. Op de lokale markt dikte Van Lanschot 1,1 procent aan. De bank zag de winst vorig jaar flink toenemen en ligt naar eigen zeggen op koers om zijn doelstellingen te behalen.
Credit Suisse maakte in Zürich een koerssprong van bijna 8 procent. Beleggers reageerden enthousiast op het nieuws dat de topman van de Britse verzekeraar Prudential, Tidjane Thiam, per 1 juni overstapt naar de Zwitserse bank. In Londen verloor Prudential ruim 3 procent.
RWE daalde in Frankfurt 2,8 procent. Het Duitse moederbedrijf van Essent zag zijn nettowinst in 2014 flink slinken door dalende energieprijzen en ongewoon zacht weer. Het aandeel Volkswagen leverde 0,4 procent in ondanks een recordverkoop van dochter Audi in het afgelopen jaar.
De euro was 1,0722 waard, tegen 1,0851 dollar bij sluiting van de Europese beurzen op maandag. Tegen het einde van de handel dook de munt zelfs kortstondig onder de 1,07 dollar. Dat was sinds april 2003 niet meer gebeurd. De prijs van een vat Amerikaanse olie daalde 2,7 procent tot 48,64 dollar. Brentolie werd 3,1 procent goedkoper op 56,73 dollar per vat.