NGK-vergadering bespreekt alsnog aansluiting bij Centrum voor Israëlstudies
ZEEWOLDE. De Nederlands Gereformeerde Kerken (NGK) moeten alsnog aansluiting zoeken bij het Centrum voor Israëlstudies (CIS) van de Christelijke Gereformeerde Kerken (CGK), de Gereformeerde Zendingsbond en de Christelijke Hogeschool Ede.
Dat staat in een maandag gepubliceerd concept-besluit voor de landelijke vergadering van de NGK, die bijeenkomt op 28 maart in Zeewolde.
Een eerste voorstel over aansluiting bij het centrum, werd vorig jaar gepresenteerd door de Nederlands gereformeerde kerk in Urk, met ondersteuning van de regio Noord van de NGK. In aansluiting daarop sprak de landelijke vergadering in april 2014 uit „te gaan zoeken naar wegen om als kerkverband de betrokkenheid bij en op Israël vorm te geven.”
Een drietal synodeleden diende later dat jaar een concreet voorstel in om die betrokkenheid vorm te geven. Tijdens de bespreking van dat voorstel, op 22 november 2014, reageerden diverse afgevaardigden echter kritisch op het plan. Zo vonden ze het onjuist om de aandacht voor Israël uit te besteden aan een instelling buiten de eigen kerken en was er twijfel of het CIS er in zou slagen de betrokkenheid bij Israël in de NGK te bevorderen.
In een bijlage bij het nu gepresenteerde, bijgeschaafde voorstel, stellen de drie afgevaardigden dat het CIS zijn sporen heeft verdiend en dat het niet nodig is dat de NGK „iets specifiek NGK-achtigs beginnen.” Ze menen bovendien dat de NGK ook op bijvoorbeeld het gebied van evangelieverspreiding onder moslims en bij de aanpak van seksueel misbruik in de kerk, met interkerkelijke instanties samenwerkt.
De initiatiefnemers denken dat aansluiting bij het CIS de verbondenheid met Israël vorm kan geven op een manier die dubbel werk en versplintering voorkomt. Ze menen dat het centrum „op een evenwichtige manier” invulling geeft aan de verbondenheid van gereformeerde kerken en christenen met Israël, „vanuit een aansprekende visie die in de NGK breed wordt gedeeld. In het CIS gaan de theologische bezinning op Israël, diaconale hulpverlening in Israël en voorlichting over Israël hand in hand.”
Mocht het voorstel steun ontvangen op de kerkvergadering, dan zullen de NGK het bestuur van het CIS verzoeken om „per 1 januari 2015 als participant te mogen toetreden tot het CIS om op die manier inhoudelijk, bestuurlijk en financieel medeverantwoordelijkheid te nemen voor het werk dat door het CIS wordt verricht om uitdrukking te geven aan de verbondenheid met Israël”, zo staat in het concept-voorstel. Aan de toetreding van de NGK tot het CIS hangt overigens wel een prijskaartje aan: de initiatiefnemers stellen voor om ongeveer 29.000 euro per jaar af te dragen.
In januari besloot de generale synode van de Gereformeerde Kerken vrijgemaakt nog om geen apart Israëldeputaatschap in te stellen. Dat besluit kwam de vergadering op de nodige kritiek te staan vanuit zowel de eigen kerken als vanuit de NGK.
Zie ook:
GKV-synode: Geen deputaatschap kerk en Israël (RD, 19 januari 2015#www.refdag.nl/kerkplein/kerknieuws/gkv_synode_geen_deputaatschap_kerk_en_israel_1_884661})
Israëlvisie GKV hindert eenheid (Opinieartikel RD, 7 februari 2015)
Kritiek op Israëlbesluit synode GKV (RD, 11 februari 2015#www.refdag.nl/kerkplein/kerknieuws/kritiek_op_israelbesluit_synode_gkv_1_890434})
Heb wat meer vertrouwen (Opinieartikel RD, 14 februari 2015)
Wel degelijk deputaatschap Israël nodig binnen GKV (Opinieartikel RD, 4 maart 2015)
NGK Urk: Aandacht voor Israël (RD, 7 februari 2014)