„Tekort aan orgaandonoren kost onnodig levens”
BUSSUM. Nog steeds overlijden onnodig veel mensen die op de wachtlijst staan voor een orgaantransplantatie.
Daarvoor waarschuwt Rob Broekstra van de coalitie Orgaandonatie, waarvan onder meer de Nierstichting, het Longfonds en de Hartstichting deel uitmaken. Dinsdag overhandigt de coalitie een petitie aan Kamerleden van de vaste commissie van volksgezondheid. Daarin waarschuwt ze de Kamer dat het huidige vrijblijvende donorregistratiesysteem de wachtlijst voor een orgaantransplantatie niet verkort, maar dat nog steeds veel mensen op de wachtlijst onnodig overlijden.
Donderdag vergadert de Tweede Kamer over de evaluatie van het Masterplan Orgaandonatie uit 2008. Dat plan moest het percentage orgaantransplantaties in 2013 met minimaal een kwart verhogen. Dat doel is echter niet gehaald, waarschuwt Broekstra van de coalitie Orgaandonatie. „Het aantal postmortale donoren nam met niet meer dan 4,25 procent toe en het aantal postmortale transplantaties met 11 procent.”
In totaal heeft 58 procent van de Nederlanders zich überhaupt nog niet geregistreerd. „Met de JA-NEE-campagnes om op te roepen tot vrijwillige registratie is het tekort aan orgaandonoren dus nauwelijks teruggedrongen”, concludeert Broekstra. „Het effect van dergelijke campagnes is volledig opgedroogd. Het vastleggen van de wens om orgaandonor te zijn is van levensbelang. Als familie van een overledene wordt gevraagd omdat er niets is vastgelegd, zegt ze in 66 procent van de gevallen ”nee”.”
Directeur Esmee Wiegman van de Nederlandse Patiënten Vereniging (NPV) zet er vraagtekens bij of het huidige systeem van donorregistratie aanpassing behoeft. „De een wil vanuit zuiver christelijke motieven geen donor zijn, de ander vanuit christelijk oogpunt juist wel. Het al of niet afstaan van organen moet absoluut een vrije keuze blijven. Heel belangrijk is dat mensen over orgaandonatie spreken met hun naasten en familie. Als nabestaanden van bijvoorbeeld een verkeersslachtoffer de vraag krijgen van artsen of de overledene donor wil zijn, dan is het vaak bij twijfel niet inhalen. Dus nee. We moeten daar beter op voorbereid zijn.”
De NPV speelt een actieve rol in het bespreekbaar maken van orgaandonatie, zegt Wiegman. „We verspreiden veel voorlichtingsmateriaal. Ook trekken we regelmatig het land in, waarbij we bijvoorbeeld met jongeren in discussie gaan.”
Of volwassenen en jongeren in de achterban van de NPV vaker bereid lijken om hun organen af te staan, is volgens Wiegman lastig vast te stellen.