Politiek

Een provinciale stemfie mag

DEN HAAG (ANP). Ook tijdens de komende provinciale en waterschapsverkiezingen mag er een stemfie worden gemaakt. De foto’s in het stemhokje blijven toegestaan, aldus het ministerie van Binnenlandse Zaken.

7 March 2015 08:11Gewijzigd op 15 November 2020 17:12
Ook tijdens de komende provinciale en waterschapsverkiezingen mag er een stemfie worden gemaakt. De foto’s in het stemhokje blijven toegestaan, aldus het ministerie van Binnenlandse Zaken. ANP
Ook tijdens de komende provinciale en waterschapsverkiezingen mag er een stemfie worden gemaakt. De foto’s in het stemhokje blijven toegestaan, aldus het ministerie van Binnenlandse Zaken. ANP

De Kiesraad liet na de gemeenteraadsverkiezingen van 2014 weten dat zo’n kiekje met een stembiljet „op gespannen voet met stemvrijheid en stemgeheim staat”. Minister van Binnenlandse Zaken Ronald Plasterk nam het advies om de stemfie te verbieden echter niet over. „Het is niet wettelijk verboden en dus mag het. Anderzijds promoten we het ook niet”, aldus een woordvoerder.

De Kiesraad blijft volgens een woordvoerster echter tegen de foto’s. „Ons advies blijft staan, maar de minister nam het destijds niet over. We hebben overigens geen signalen dat er ook daadwerkelijk misbruik is gemaakt van de selfies.”

Desalniettemin wordt er wel scherp gelet op eventueel misbruik, laat zowel het ministerie als de Kiesraad weten. Medewerkers van een stembureau houden in de gaten of er geen stemfies worden gemaakt waarbij er sprake lijkt van omkoping, ronselen of stemdwang. Mocht dat gebeuren, dan grijpen ze in. „Bij vermoedens van omkoping of stemdwang lichten medewerkers van het stembureau de gemeente in”, aldus het ministerie.

Bovendien komen er posters te hangen in de stembureaus om mensen te wijzen op hun stemgeheim. „U hoeft aan niemand bekend te maken op wie u heeft gestemd, op welke manier dan ook. Dus ook niet door het maken van een foto. Niemand mag u daartoe ook dwingen”, luidt de tekst.

Het besluit om de stemfie toe te staan wordt na de verkiezingen overigens niet opnieuw bekeken. „Daar is het laatste woord over gezegd”, aldus de woordvoerder van het ministerie.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer