Teeven: IND moet deskundigenrapportages bekeerlingen goed wegen
DEN HAAG. Staatssecretaris Teeven gaat na hoe de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) omgaat met rapportages waarin deskundigen zich uitspreken over de geloofwaardigheid en de betrouwbaarheid van bekeringsverhalen van asielzoekers. Die toezegging gaf hij donderdag aan CDA Tweede Kamerlid Oskam.
Volgens de CDA’er zijn er signalen dat de IND zich in zijn eindoordeel nauwelijks laat leiden door hetgeen de deskundigen (veelal godsdienstsociologen) in hun stukken te berde brengen. Soms lapt de IND de rapporten zelfs aan zijn laars, aldus Oskam donderdag.
Teeven zei daarop dat de rechter moet kunnen bepalen of de expertise van buitenaf voldoende is meegewogen in de asielprocedure. Met dat gegeven houdt de IND volgens hem zeker rekening, maar voor de zekerheid gaat hij de kwestie toch aankaarten bij de dienst.
Actie ondernemen zodat vreemdelingen tijdens de asielprocedure minder vaak in een isoleercel belanden, is Teeven niet van plan. GroenLinks Kamerlid Ellemeet voerde daarover donderdag een pleidooi, maar Teeven vindt een actieplan overbodig. Hij zei geen signalen te hebben dat vreemdelingen onnodig in een dergelijke cel belanden. Observatie door een gedragswetenschapper is een veelvoorkomende reden, voerde Teeven aan.
Wel liet hij weten dat sinds deze week fysieke inspecties, inclusief het betasten van lichaamsholtes, in alle drie de detentiecentra voor vreemdelingen alleen nog bij wijze van uitzondering zullen worden uitgevoerd. Als veiligheidsoverwegingen dergelijke inspecties noodzakelijk maken, gebeurt dat voortaan eerst met bodyscans.
De laatste scan, op Schiphol, werd donderdag in gebruik genomen. In de centra in Rotterdam en Zeist wordt al enige tijd met bodyscans gewerkt. Alleen „in incidentele gevallen” kunnen vreemdelingen alsnog in en op hun lichaam worden onderzocht, aldus Teeven donderdag in het Kamerdebat.