Binnenland

Politiek begripvol over hartenkreet Bernhard

Politiek Den Haag heeft met veel begrip gereageerd op de hartenkreet van prins Bernhard. In een open brief in de Volkskrant verdedigde de 92-jarige prins zich afgelopen zaterdag tegen „vele, vaak gemene en ongefundeerde aantijgingen in publicaties en in de media.”

Redactie politiek
9 February 2004 11:33Gewijzigd op 14 November 2020 00:57

Prima, meent D66-leider Dittrich. „De prins hoeft van zijn hart geen moordkuil te maken.” Volgens Dittrich past de stap van de prins binnen het „moderne koningschap”, waarin leden van het Koninklijk Huis meer armslag krijgen om te reageren op berichten in de media.

Eenzelfde gematigde en begripvolle reactie valt te beluisteren bij andere politieke partijen. „Ik heb er niet zo veel moeite mee”, aldus PvdA-kamerlid Kalsbeek. Ook het CDA heeft begrip voor Bernhards schrijven. De christen-democraten zien geen problemen voor de ministeriële verantwoordelijkheid, aldus een woordvoerder. „Wie wil nu een hoogbejaarde man het recht ontzeggen zijn memoires te schrijven?” is de retorische vraag van LPF-leider Herben.

Ook SGP-voorman Van der Vlies kan het billijken dat premier Balkenende prins Bernhard, „gekomen aan zijn levensavond, en nu hij op wat verdere afstand van de kroon staat, de ruimte heeft gegeven nu eens een keer zijn reactie te geven.” Of het voor de prins zelf „verstandig is het op deze wijze voor zichzelf op te nemen”, vraagt Van der Vlies zich wel af. ChristenUnie-leider Rouvoet toont eveneens begrip voor de afweging van de minister-president. „Hij heeft een uitzondering gemaakt op de normale regel dat leden van het Koninklijk Huis terughoudend zijn in hun uitlatingen. Gezien de leeftijd van de prins en het feit dat hem bepaalde zaken al jaren dwarszaten, kan ik dat goed begrijpen.”

In de open brief ontkent Bernhard enkele hardnekkige geruchten die al jarenlang over hem de ronde doen. Zo zou hij twee, in Londen woonachtige, buitenechtelijke kinderen hebben en zou hij in 1942 een brief aan de nazi’s hebben geschreven met de boodschap dat hij best stadhouder van Nederland wilde worden. Geheel onwaar, stelt de prins. Hetzelfde geldt voor berichten over zijn moeder, prinses Armgard. Zij zou er een losbandig leven op na hebben gehouden en na de dood van haar man een relatie hebben gehad met huisvriend kolonel Pantchoulidzew.

Prins Bernard heeft dit soort beschuldigingen aan zijn adres jarenlang onbeantwoord moeten laten, wat zeer aan hem heeft geknaagd. Nu heeft hij van premier Balkenende de ruimte gekregen zich te uiten. Voor de publicatie van zijn open brief heeft de prins oud-RVD-directeur Van der Voet onderzoek laten doen naar de verhalen die over hem en zijn familie de ronde deden en doen. „Voor geen van de aantijgingen is een toereikende feitelijke grondslag aan te wijzen”, concludeert Van der Voet, die inzage kreeg in het privé-archief van de prins en het Koninklijk Huisarchief.

Genoemde berichten zijn vooral verspreid door publicisten als Jan Kikkert, Romas Ross, Hans Gadesloot en Philip Dröge. Sommigen van hen hebben al laten weten niet onder de indruk te zijn van de brief.

In de brief in de Volkskrant gaat prins Bernhard niet in op de verhouding die hij gehad zou hebben met de Française Hélène Grinda. Haar in 1967 geboren dochter Alexia zou door hem zijn verwekt. In een toelichtend interview met de Volkskrant zegt hij: „Ik heb kennisgenomen van alle publicaties over haar, maar juist in deze zaak verkeer ik niet in de positie om hierover iets te zeggen. En daarmee basta.”

Zie ook pagina Binnenland.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer