Kerk & religie

Grootste anglicaanse bisdom VS komt bezwaarden tegemoet

Geconfronteerd met een financiële boycot, georganiseerd door de grote behoudende parochies in zijn bisdom, heeft de progressieve bisschop van de Episcopale Kerk in Virginia (VS), Peter J. Lee, verzoenende gebaren richting deze parochies gemaakt.

Van een medewerker
9 February 2004 10:33Gewijzigd op 14 November 2020 00:57

Tijdens de jaarlijkse vergadering van alle anglicaanse parochies in Virginia erkende bisschop Lee dat zijn stem vóór de benoeming van de homoseksuele V. Gene Robinson tot bisschop van New Hampshire veel mensen in zijn bisdom heeft gekwetst. Hij verklaarde dat hij bereid is een orthodoxe bisschop tot zijn bisdom toe te laten, die de bezwaarde parochies geestelijk mag dienen.

Virginia is met 95.000 leden het grootste bisdom binnen de Anglicaanse Kerk in de VS, de Episcopal Church - die in totaal zo’n 2,3 miljoen leden heeft. Het bisdom telt een grote en actieve groep behoudende anglicanen. Aan de vooravond van de jaarlijkse vergadering hielden zij een bijeenkomst, die meer dan 3000 deelnemers trok. Zij protesteerden tegen Lees besluit om Robinsons benoeming te steunen.

Bij een protest bleef het niet: 24 parochies besloten hun jaarlijkse bijdrage aan het bisdom, 257.000 dollar, niet te betalen. Veertig andere parochies hebben hun bijdrage verlaagd. Lee ziet zich nu geconfronteerd met een tekort van 900.000 dollar. Een van de eerste agendapunten op de jaarlijkse vergadering was dan ook de financiële crisis, veroorzaakt door de boycotactie.

Maar bisschop Lee staat ook onder druk van de progressieve vleugel binnen zijn bisdom. Verschillende parochies hebben hem gevraagd wanneer ze huwelijken van homoseksuele en lesbische paren mogen gaan inzegenen. Voorstanders van Lees steun voor Robinson brachten zelfs 11.000 dollar bijeen als antwoord op de boycot.

Niet alle anglicaanse bisschoppen zoeken naar een compromis. In de Amerikaanse staat Kentucky heeft bisschop Stacy Sauls het kerkbestuur van de St. John’s Episcopal Church afgezet. Het kerkbestuur had Sauls heftig bekritiseerd vanwege zijn stem op Gene Robinson. De kerk had ook gevraagd om een behoudende bisschop.

Volgens Sauls was het kerkbestuur van plan het kerkverband te verlaten. Daarom liet hij beslag leggen op het kerkgebouw en de bankrekeningen van de St. John’s. Als gevolg van zijn ingrijpen hebben 180 kerkleden inderdaad met het kerkverband gebroken. Ze vormen inmiddels een onafhankelijke gemeente, St. Andrews. Zonder de behoudende kern van de parochie trok de St. John’s op de zondag na de breuk maar zestig bezoekers naar de drie morgendiensten.

Op meer plaatsen in het land zijn afscheidingen aan de gang. In de Amerikaanse stad Melbourne, Florida, besloot de 887 leden tellende anglicaanse parochie met de Episcopale Kerk te breken. De gemeente sluit zich aan bij de Anglican Mission in Amerika. Deze AMA staat onder de toezicht van de anglicaanse kerken in Afrika en Azië en telt nu 63 gemeenten in de VS.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer