Dordt start met sanering van ”Stort van Troost”
DORDRECHT. De bodemsanering van polder Stededijk in Dordrecht gaat komende week van start. De werkzaamheden bestaan uit het aanleggen van een ringsloot en een helofytenfilter, een grondwaterbeheerssysteem.
Dordrecht kocht de polder vorig jaar voor 1 euro met als doel de locatie een nieuwe toekomst als natuur- en recreatiegebied te geven. Door de aankoop werd de gemeente verantwoordelijk voor de aanpak van de bodemverontreiniging rond de voormalige afvalstortplaats, in Dordrecht bekend als de ”Stort van Troost”.
Op een oppervlakte van 24 voetbalvelden werden in de jaren 60 en 70 tot 6 meter diepte grote hoeveelheden zwaar verontreinigd chemisch afval uit Pernis –onder meer van Shell–gestort.
Het graven van de ringsloot neemt een maand in beslag. Daarna wordt onder meer het helofytenfilter met rietplantjes geplaatst. Die zuiveren het verontreinigde grondwater tot een kwaliteit die onschadelijk is voor het milieu. Vanwege de werkzaamheden zijn de wandelpaden in Polder Stededijk van begin maart tot half april afgesloten.
Het stortmateriaal wordt niet afgegraven. Dat is al jaren voorzien van een afdoende deklaag.
Dordrecht, Zuid-Holland en Rijkswaterstaat besluiten dit voorjaar over de vraag of de polder door inlaatopeningen een zoetwatergetijdengebied wordt. Als zij instemmen, start de aanleg daarvan dit najaar. De oplevering staat gepland voor april volgend jaar.
Ook de aanleg van een brug en de verbetering van de aanlegsteiger staan hoog op het verlanglijstje. Dat biedt mogelijkheden tot beperkte (wandel)recreatie.