Kampen negeert ultimatum over bypass
KAMPEN. Aan de oproep van de Werkgroep Zwartendijk om onmiddellijk de voorbereidende werkzaamheden voor de aanleg van de bypass bij Kampen te staken, heeft de gemeente Kampen de afgelopen twee weken geen gehoor gegeven.
„We bekijken maandag of we een spoedprocedure kunnen aanvragen bij de Raad van State”, aldus Bart Zeven, zegsman van deze groep verontruste burgers.
Volgens de werkgroep zijn die werkzaamheden in strijd met het vonnis van de Raad van State van twee weken geleden. Toen vernietigde de raad het bestemmingsplan dat het dorp Reeve naast de hoogwatergeul mogelijk moet maken.
Belangrijkste tegenwerping is dat de gemeente niet heeft aangetoond dat er voldoende regionale behoefte is om de 1300 geplande woningen te vullen. De aanleg van de hoogwatergeul, onderdeel van het miljardenproject Ruimte voor de Rivier, werd met in ieder geval twaalf weken opgeschort. De overheden moeten aantonen dat voor deze maatregel een dwingende reden van groot openbaar belang bestaat en dat er geen alternatieven zijn.
Daags na publicatie van het vonnis maakte aannemerscombinatie Isala Delta bekend dat zij gewoon doorgaat met voorbereidende werkzaamheden. Ze meldde wel dat het „omkeerbare werkzaamheden” zijn.
De aannemer gaat sloten dempen, een doorgang naar de IJssel creëren voor de toegang van zandschepen en persleidingen aanleggen. Hierdoor wordt het zand aangevoerd om de dijken van de geul, het Reevediep, op te spuiten.
Het werk start volgende maand. „Dat is begin volgende week”, stelt Zeven. „Vandaar ons ultimatum. Je kunt alles wel als omkeerbare werkzaamheden bestempelen. Je kunt ook een klimaatdijk aanleggen en deze weer afbreken als dat nodig is.”
De belangen zijn groot, zegt Zeven. Vooral aan het „alvast creëren van een doorgang richting IJssel” tilt de werkgroep zwaar. „Dit is gewoon de start van de aanleg van de hoogwatergeul. De aannemerscombinatie negeert hiermee de rechterlijke uitspraak.”
De gemeente stuurde vrijdag een brief naar de indieners van het handhavingsverzoek. Strekking daarvan is dat het college meer tijd nodig heeft voor een weloverwogen besluit. „We moet met meerdere overheden overleggen, waaronder het waterschap en de provincie Overijssel. Ook moeten er onderzoeken plaatsvinden. We vragen ze om begrip”, aldus een gemeentewoordvoerder.
Wanneer er wel een inhoudelijke reactie volgt op het verzoek van de werkgroep, kon hij vrijdag nog niet zeggen.
Ook gedeputeerde Van Hijum (CDA) zei eerder dat het uitstel van de aanleg van de hoogwatergeul geen aanleiding is om te stoppen met de voorbereidende werkzaamheden. De samenwerkende overheden blijven immers van mening dat om de waterveiligheid in de regio Kampen-Zwolle te verbeteren, de hoogwatergeul moet worden aangelegd.
Een van de onderdelen van het plan die de werkgroep zo verfoeit, is de zogeheten klimaatdijk. Deze 5,5 meter hoge dijk zou worden aangelegd om de nieuwe woonwijk te beschermen. Zonder de omstreden wijk is een veel lagere dijk nodig, mits het Reevediep überhaupt nog wordt aangelegd.