Politieke carrière Verheijen lijkt voorbij
DEN HAAG (ANP). De veelbelovende politieke carrière van een jonge liberaal is in de knop gebroken. Mark Verheijen, 38 pas, moest vrijdag aftreden vanwege onterechte declaraties en een kritisch rapport over zijn integriteit.
Marcus Leonardus Verheijen was op z’n 21e al gemeenteraadslid. Vervolgens was hij wethouder in Venlo, gedeputeerde in Limburg, vicevoorzitter en waarnemend voorzitter van de VVD. In sinds september 2012 kwam hij als hoogste nieuwkomer voor de VVD in de Tweede Kamer. Hij leek voorbestemd om op termijn een post als minister of staatssecretaris te gaan bekleden. Maar de kansen daarop zijn voorlopig van de baan.
Verheijen kwam vorig jaar november onder vuur te liggen, toen in Elsevier beschuldigingen van corruptie werden geuit. Dik twee weken geleden kwam daar een artikel in NRC Handelsblad bij, waaruit bleek dat hij als gedeputeerde autoritten ten onrechte had gedeclareerd en een diner met flessen wijn van 127 euro ook deels door de provincie Limburg had laten betalen.
Het rapport daarover van de integriteitscommissie van de VVD was hard en liet Verheijen vrijdag geen andere keus dan opstappen. „Met pijn in het hart maar met de overtuiging dat dat in deze omstandigheid het enige juiste besluit is”, meldde hij in een verklaring.
Na het eerste NRC-verhaal had de partijtop het nog voor hem opgenomen, maar daarna volgden nieuwe onthullingen en ook de druk uit de partij groeide. Een Friese afdeling van de VVD keerde zich openlijk tegen Verheijen en ook de VVD-jongeren roerden zich.
De goedgebekte en felle debater Verheijen kwam eerder ook in de problemen door snel en impulsief reageren. In zijn tijd als vicevoorzitter van de VVD moest hij bakzeil halen toen hij na de aanslagen in Noorwegen in 2011 op Twitter uithaalde naar Geert Wilders: „Ach arme Geertje. Wat nou 77 doden? Waren we toch bijna vergeten dat HIJ natuurlijk grootste slachtoffer is van Breivik”.
In 2013 zei hij op de radio dat eurofielen zoals de Belg Guy Verhofstadt een groter gevaar voor Europa zijn dan rechtse populisten en eurosceptici als de Franse Marine le Pen. Na een uitbrander van fractievoorzitter Halbe Zijlstra trok hij ook hier het boetekleed aan.
Voor Verheijen waren die akkefietjes nog wel te overleven, anders lag dat met de declaratiekwestie van de afgelopen weken. Verheijen kan op zoek naar een andere baan.