„Verhinder kindermisbuik op internet”
DEN HAAG. Mensen die in chatrooms op zoek zijn naar webcamseks met kinderen moeten online zo veel mogelijk worden gehinderd.
Dat stelde zegsman Sander Hanenberg van Terre des Hommes, een organisatie die in zeventien landen strijdt tegen de uitbuiting van kinderen, donderdagmorgen. Hij reageert op een dinsdag gepresenteerd rapport van Europol. Die meldt dat het betaald laten misbruiken van kinderen op internet via zogeheten livestreams geen uitzondering, maar „harde realiteit” is. Hanenberg herkent die trend. „Door een toename van de welvaart krijgt een stad als bijvoorbeeld Nairobi in Kenia ook glasvezel in wijken. Tegelijk stijgt dan digitaal kindermisbruik.”
Op ieder moment zijn wereldwijd 750.000 mensen op zoek naar webcamseks met kinderen, uit bijvoorbeeld de Filippijnen en Cambodja. Ook als kinderen niet fysiek worden misbruikt, maar wel voor een webcam seksuele handelingen moeten verrichten, lopen ze „schade” op. „Kinderen groeien zo niet op met de juiste gevoelens voor intimiteit en seksualiteit.”
Terre des Hommes lanceerde in 2013 het project Sweetie. Dat is de naam van een virtueel meisje, dat zich presenteerde in chatrooms. In tien weken tijd kwam Ter des Hommes in contact met duizend mannen die webcamseks wilden. „We hebben hun persoonlijke gegevens aan overheidsinstanties overhandigd.” De organisatie ontwikkelt software, Sweetie 2.0, waarmee potentiële kindermisbruikers in bepaalde chatrooms automatisch „afschrikwekkende” berichten krijgen. „We willen ongeveer 17.000 van de 40.000 publieke chatrooms rond kinderseks bereiken.” Europol stelt dat kindermisbruikers op internet vaker proberen geheim te blijven. Hanenberg: „Mensen gebruiken anonieme creditcards. Registratie van die creditcards zou goed zijn, om kindermisbruik aan te pakken.”