Politiek

„Afghaanse man niet gewond bij uitzetting”

DEN HAAG (ANP). De Afghaanse man die onlangs gedwongen Nederland is uitgezet, heeft daarbij geen verwondingen opgelopen. Aan het begin van de vlucht naar Kabul zijn wel korte tijd dwangmiddelen ingezet, omdat hij fysiek verzet pleegde. „Maar er is geen sprake geweest van enige verwonding bij betrokkene.”

25 February 2015 15:36Gewijzigd op 15 November 2020 16:56

Dat heeft staatssecretaris Fred Teeven (Veiligheid en Justitie) woensdag aan de Tweede Kamer geschreven. Op verzoek van de ChristenUnie kwam Teeven met uitleg, omdat de man met verwondingen in een ziekenhuis in Kabul was gevonden door zijn dochter. Zij was naar Kabul afgereisd om hem te zoeken. Hij zou botbreuken hebben en in shock zijn. Teeven heeft „geen verklaring voor de door betrokkene gestelde dan wel voorgewende verwondingen”.

Volgens Teeven heeft de marechaussee de man, Feda Amiri, professioneel begeleid. Daarbij zijn volgens de geweldsinstructies hulpmiddelen ingezet. Ook benadrukt hij dat vreemdelingen bij de terugkeer zo nodig medicijnen en andere kleine eigendommen mogen meenemen.

Amiri’s dochter Tamana, houdt woensdag vol dat haar vader gewond is geraakt in het vliegtuig. „Ze hebben hem plat op een stoel geduwd en een zak over zijn hoofd getrokken. Mijn vader heeft astma. Ook heeft hij een botbreuk opgelopen”, zegt Tamana woensdag vanuit het vliegtuig. Volgens haar heeft een stewardess gezien wat er met haar vader gebeurde. Ze hoopt dat de stewardess wil getuigen.

Tamana reisde haar vader na de uitzetting achterna. Woensdag vloog ze terug naar Nederland. Kunstenares Tinkebell, die met Tamana meereisde, liet woensdag weten een doktersverklaring te hebben gezien waarop staat dat Amiri een botbreuk in zijn knie heeft.

Amiri heeft in Nederland nooit asiel gekregen omdat hij werd verdacht van ernstige misdaden of mensenrechtenschendingen tijdens zijn werk voor de Afghaanse geheime dienst in de jaren tachtig. Deze personen vallen onder het 1F-beleid in Nederland. Probleem was dat zij lange tijd niet teruggestuurd konden worden vanwege de onveilige situatie in Afghanistan. Onlangs werd besloten dat Amiri na achttien jaar toch terug moest, ook al mag zijn gezin wel in Nederland blijven.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer