Kerk & religie

Bouwlieden bedreigen tempelresten

De restanten van de tweede tempel worden bedreigd. Dat meldt de website joods.nl. Volgens archeoloog Eilat Mazar is het slechts een kwestie van tijd totdat de sterk verwaarloosde Tempelberg instort.

Kerkredactie
6 February 2004 20:43Gewijzigd op 14 November 2020 00:56
JERUZALEM – Een Israëlische fotograaf heeft in het geheim foto en video opnames gemaakt op de plek waar op de Tempelberg in Jeruzalem gewerkt wordt aan een nieuwe moskee. Volgens archeologen die kennis hebben genomen van de opnames, is het nog maar een
JERUZALEM – Een Israëlische fotograaf heeft in het geheim foto en video opnames gemaakt op de plek waar op de Tempelberg in Jeruzalem gewerkt wordt aan een nieuwe moskee. Volgens archeologen die kennis hebben genomen van de opnames, is het nog maar een

De ontdekking van grote stenen, voorzien van architectonische elementen die karakteristiek zijn voor de bouwstijl uit de tweede-tempelperiode, tonen aan dat de Islamic Trust (WAQF) nonchalant omgaat met de Joodse geschiedenis. Eilat Mazar, als archeoloog verbonden aan de Hebrew University, houdt zich al lange tijd bezig met de archeologische bewaking van de Tempelberg. Mazar is tevens lid van het Comité voor de conservering van oudheidkundige objecten op de Tempelberg. Het comité maakt zich sterk voor meer Israëlisch toezicht op de renovatiewerkzaamheden van de WAQF. Mazar zegt dat de stenen motieven dragen uit de tweedetempelperiode. „De stenen zijn op een bijzondere manier gedecoreerd en de stijl is ook duidelijk herkenbaar.” Ze baseert haar mening op foto’s die door een Israëlische fotograaf in het geheim gemaakt zijn op de plek waar ingrijpende werkzaamheden plaatsvinden ten behoeve van een nieuwe moskee.

Fotograaf Yossi Milshtein werkt voor de Israëlische legerradio. Twee weken geleden nam hij deel aan een door de WAQF en politie begeleide rondleiding op de Tempelberg. Gewapend met een fototoestel en een videocamera kon hij, vermomd als Palestijn, plaatsen bezoeken die zowel voor Joden als voor christenen verboden terrein zijn. Naar eigen zeggen zag hij twee grote stenen met afbeeldingen van druivenbladeren. De plek waar Milshtein de foto’s maakte, ligt vlak bij het gebied dat bekendstaat als de Stallen van Salomo.

Archeologen dateren de plek in de regeerperiode van koning Herodes, ergens tussen 40 en 30 jaar voor Christus. „De stenen zijn verwerkt in de muur die is opgetrokken na de voltooiing van de renovatiewerkzaamheden. Ze zitten helemaal onderaan en dienen uitsluitend als steunelementen. Het is een grof schandaal”, vindt Milshtein.

Op de tien minuten durende video die Milshtein maakte op de Tempelberg zijn veel nieuwe platte stenen platen en twee graafmachines te zien, en ook slordig opgestapelde oeroude stenen tussen bergen vuilnis. De Jerusalem Post, die de videoband kocht, schrijft dat een deel van de toegang tot de Stallen van Salomo eruitziet alsof die ieder moment kan instorten. De werkzaamheden van de WAQF worden uitgevoerd zonder archeologisch toezicht, en evenmin is onderzoek gedaan naar de staat waarin de Tempelberg zich bevindt.

Volgens de Jerusalem Post wordt er momenteel niet gebouwd op de Tempelberg. De lopende bestratings- en renovatiewerkzaamheden worden uitgevoerd met toestemming van hogerhand. Inspecteurs van de Israëlische Archeologische Dienst worden zeer beperkt in hun werkzaamheden, zegt woordvoerder Shuka Dorfman.

WAQF-directeur Adnan Al-Husseini ontkent dat er vernielingen zijn aangericht op de Tempelberg. „Het gaat alleen maar over politiek, omdat alles met betrekking tot Jeruzalem nu eenmaal heel gevoelig ligt. Het enige wat wij hebben gedaan is het gedeelte waar gebeden, wordt, stabiliseren en verstevigen. Er zijn daarbij geen stenen gebruikt die van de Tempelberg afkomstig zijn.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer